Hur jag sparade ihop 500.000:-

Min portfölj uppgår just i detta nu ett värde på omkring 600.000:-. Oftast brukar man höra att den första miljonen är svårast, men jag tycker faktiskt det har gått förvånansvärt snabbt att komma dit jag är idag, och det känns som jag närmar mig miljonen med stormsteg.

Direkt efter gymnasiet pluggade jag i två år, vilket såklart inte gav någon kickstart på sparandet men var självklart givande på många andra sätt. Jag tog dock inget CSN-lån, vilket är delvis skönt då det känns som det räcker med ett bostadslån, men samtidigt om jag hade haft kunskapen jag har idag, hade jag troligen tagit lånet och investerat det. Efter pluggandet bar det iväg till storstaden och jag hade turen att kunna bo på en madrass hos en släkting. Det var inte jättefancy att sova på en madrass i vardagsrummet, men det hjälpte verkligen för att få igång sparandet. Det funkade också rätt bra att bo ihop med min släkting då han jobbade natt, och jag dag, och vi därmed nästan aldrig var i lägenheten tillsammans förutom på helger då vi kunde umgås. Vi utnyttjade alltså verkligen lägenheten till fullo! Lägenheten var dessutom delvis ägd av mina föräldrar, samtidigt som min släkting var snäll och lät mig bo där helt gratis, faktiskt i hela två år. Detta la grunden för att jag kunde spara ihop till en kontantinsats, vilket också hjälptes att finansieras av mina föräldrar som var snälla att investera en del av barnbidraget till mig, vilket jag såklart är mycket tacksam för. De var dock inga riktiga börshajar utan det var den klassiska, mycket dyra, Swedbank Allemansfond pengarna låg i, dock var det mycket bättre än om de hade sparat de på ett sparkonto. I och med mitt köp av lägenheten, blev mina boendekostnader från obefintliga till ändå ganska låga. Jag kunde också spara några slantar som blev över efter bostadsköpet. Med fortsatt låga fasta kostnader kunde jag fortsätta spara mer och mer och efter 2 år i lägenheten nådde jag till slut en halv miljon på mitt Avanzakonto.

I början var min lön rätt oregelbunden och mitt intresse för sparande och börs inte jättestort, och jag sparade då kanske 5000:-. Jag har mycket att tacka en kille på Ung Privatekonomi vars blogg hamnade i mitt flöde på sociala medier, vilket ledde till att jag följde hans blogg och lärde mig grunden om börsen. I takt med intresset ökade samtidigt som jag började tjäna mer och mer, och ständigt vara uppbokad ökade mitt sparande till vad det ligger på idag, omkring 15 till 20 tusen kronor i månaden. Eftersom jag har lyckats vara fullbokad som frilansare har jag lyckats få en väldigt hög lön vilket såklart hjälp massor, under vissa månader har jag kunnat plocka ut runt 36000:- netto vilket i alla fall jag tycker är väldigt mycket pengar.

Som sagt är mitt kapital på 610.000 just nu, och hoppas att genom flitigt sparande och en del extra inkomster komma upp i 750.000 runt årsskiftet och miljonen under 2020. Detta är dock mer ett roligt hoppfullt scenario än ett mål. Det är svårt att sia om var börsen tar vägen och därför gillar jag mer att sätta mål i hur mycket jag ska slå index och hur mycket pengar jag ska sätta in på Avanza varje år.

Hur kom ni igång med ert sparande?

4 svar på ”Hur jag sparade ihop 500.000:-”

 1. Riktigt bra jobbat på så kort tid!

  Mitt riktiga intresse drog igång när jag läste en bok som hette ”Bli rik på hållbart sparande” av Claes Rosén. Där stod det en del om avgifter och jag började fundera på detta.

  Efter en träff med min bank var jag rosenrasande och tog saken i egna händer. Aldrig mer råd från en bankanställd!

  Svara
  • Tack Daniel! Faktiskt inte hört om den boken innan, får kolla upp det. Haha, ja när man väl märker vilka hutlösa avgifter gammelbankerna tar är det klart man blir frustrerad. Skönt att vi båda nu har kunskap nog att sköta vårt sparande själva! 🙂

   Svara
 2. Hej,

  Hur såg ditt familjeliv ut vid denna tid?
  Det jag är ute efter är att hur har man möjlighet att spara 15-20k med en familj ? Känns nästintill omöjligt och orealistiskt. Denna artikel riktar nog sig till personer utan förhållande

  Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version