Hur lång sparhorisont bör man ha på börsen?

När man vill investera sina surt förvärvade slantar, men samtidigt eventuellt behöver dem de kommande åren kan det vara svårt att veta hur man ska göra. Ska man lägga in allt på börsen för de är ju ändå inte förrän om två år jag ska ha pengarna? Eller ska jag bara lägga in 50% på börsen? Eller bara ha allt på sparkonto?

I princip samtidigt som mitt börsintresse kom, köpte jag min lägenhet. Jag hade därmed knappt börjat min resa av att samla kapital på hög i form av aktier och fonder, utan hade de mesta på sparkonto, men även en peng i allemansfonder som mina snälla föräldrar hade sparat ihop åt mig. För många andra kan det dock vara så att man sparar på börsen samtidigt som man sparar till exempelvis en bostadsrätt eller ett hus. Hur ska man då tänka? Hur lång tid ska man räkna med att pengarna behöver för att växa på börsen? För att få lite klarhet i frågan tänker jag att vi tar hjälp av en bild från Nordnet.

Vi kan på bilden utläsa att man sedan 1945 aldrig haft en 10-års period där avkastningen har varit negativ på börsen. Man kan därför säga att om du har en horisont på 10 år eller längre är aktiemarknaden troligtvis en vettig plats för dina slantar. Med en 5-års horisont ser vi att vi historiskt faktiskt förlorat pengar på börsen under vissa perioder, hela 27% har vi tappat i det värsta scenariot. Det är dock ändå 96% chans till positiv avkastning under en 5-års period vilket ändå får ses som ganska bra odds. När vi går under 5-års horisont ser vi dock att risken för negativ avkastning ökar markant.

Det är dock alltid upp till var och en att avgöra hur man placerar sina pengar, men jag tycker man åtminstone bör ha minst en 5-års horisont för att investera sina pengar på börsen. Sen är det klart att alla scenarion är olika, om man går in med pengarna på ATH eller om man går in efter ett fritt fall som exempelvis denna coronakris. Om horisonten är under 5 år bör man nog överväga att placera sina pengar på sparkonto eller eventuellt räntefonder (även räntefonder tog rejält med stryk under coronakrisen).

Min horisont på börsen är egentligen tills döden skiljer oss åt. Om 5-15 år hoppas jag dock kunna gå ner lite tid och leva lite på mitt kapital, och då kanske man inte återinvesterar utdelningarna eller säljer av en mindre del av kapitalet varje år. Hur lång är eran horisont på börsen?

Lämna en kommentar