Hur mycket investerat kapital har du jämfört med andra i din ålder?

För en tid sen läste jag ett inlägg på Twitter där någon tyckte det var lite jobbigt att se “alla andra” som postar bilder på deras utveckling på +30% YTD/i år samtidigt som index och en själv fortfarande ligger på minus. Det är frestande att jämföra sig mot andra investerare, och säkert bra i viss mån, men man måste tänka på att allas förutsättningar ser olika ut. Vissa kan känna sig trygga med endast 5 innehav, någons portfölj kanske bara ligger på 25.000:- och då kanske man därmed tar lite högre risk och inte diversifierar lika mycket som en med en portfölj på 1-2 miljoner. Någon annan kanske är trader och göra 50 affärer om dagen samtidigt som någon inte köpt eller sålt under hela året. Därmed är det svårt att jämföra sig rakt av mot en annan anonym investerare på exempelvis finanstwitter. Det jag tycker fungerar bra däremot är att jämföra sig mot ett relativt index, eller en bunt investmentbolag t.ex. Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Presterar jag ständigt under dessa kanske det är dags att fundera över min strategi?

Jag tänker nu dock fortsätta på spåret att jämföra sig med andra. Förhoppningsvis blir detta en lite gladare jämförelse jämfört när man ser traders 200% avkastning i månaden på finanstwitter och man känner sig värdelös. 😉 Bilden nedan kommer från Avanza, och man ser då hur mycket alla åldrar har i kapital på Avanza, i median. Alltså inte i genomsnitt, vilket är bra, då siffrorna annars kan bli lite verklighetsfrånvända då vissa supermegarika kan dra upp en hel åldersgrupp.

Jag tror man i många fall kan bli lite fast i bubblan, särskilt på finanstwitter, att alla investerar supermycket och har jättemycket kapital. Så är faktiskt inte i fallet. Denna bild baseras alltså på Avanzas kunder, och därmed speglar nog inte denna bilden verkligen helt korrekt. Gissningsvis skulle medianen av kapital per åldersgrupp på hela Sveriges befolkning säkerligen sjunka jämfört med Avanzas kunder.

Jag tycker det är ganska kul att se såna här diagram, och även om det kanske inte alltid är så bra, att jämföra sig. Jag gissar dock att de flesta som läser detta säkerligen kommer överprestera sin åldersgrupp. Om man inte gör det är det helt okej det också. Jag tycker alla som ens påbörjat sitt sparande och investerande är fantastiska, och är värda en klapp på axeln. Ni har alla tagit tag i er privatekonomi och kommer gå en ljus ekonomisk framtid till mötes. Ni ska slå er för bröstet och vara stolta över er!

PS. Ikväll sänds uppesittarkväll kl. 20.00. För er som inte vet vad det är samlas ett par börsnördar varje månad dagen innan löning (idag på löninsdagen) och intervjuar intressanta personer och snackar bolag, sparande och investerande. Toppenskoj! Länken till sändningen hittar du här.

2 svar på ”Hur mycket investerat kapital har du jämfört med andra i din ålder?”

 1. Bra poäng och viktig påminnelse!

  Men förstår att det lätt blir så då de man följer oftast har kommit en bit på sin sparresa och ha många följare på twitter.

  Alla har vi olika förutsättningar självklart, men tycker att tankesättet är viktigare än själva summan man investerar. Summan ökar ju enklare ju äldre vi blir i takt med att lön ökar, man kanske blir sambo/gifter sig, lån avbetalas, så om man är tålmodig så blir det bättre ju längre tiden gått.

  Har själv endast 93k just nu, men med den lön och livssituation jag har kan jag inte månadsspara mer än 2000kr /månad och då får det ta den tid det tar helt enkelt att nå en miljon.

  Svara
  • Tack för din kommentar Daniel! Håller med dig till 100%. Alla har verkligen helt olika förutsättningar, och man bara är ekonomisk medveten och lever under sina tillgångar har man kommit långt. Då kommer man förr eller senare bygga ihop ett stort kapital! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version