Hur man slår index

Jag är själv ganska ny på börsen och verkligen ingen som ska ge råd. Vad jag dock kan göra är sammanställa olika strategier som historiskt sett slagit index. Många nöjer sig med avkastningen från en indexfond, vilket såklart är helt okej, men själv tycker jag det är dumt när det finns flera “enkla” sätt som historisk har slagit index (med index menar jag i detta inlägget SIX30RX/Avanza Zero).

För att ge exempel på hur kraftfullt det är att slå index med bara 1,5%-enheter årligen tänkte jag ta ett exempel. Avanza Zero har sedan tio år tillbaka till idag avkastat 154,21% vilket ger en CAGR på 9,77%. Med CAGR menas investeringens tillväxt om det hade varit en konstant tillväxttakt på årlig basis. Tyvärr kan man inte bara dela 154/10 för att få ett årligt genomsnitt eftersom man inte då tar hänsyn till ränta på ränta-effekten.

Om vi istället hade investerat i SEB Sverige Indexfond, en billig indexfond men som investerar i ett bredare index, SIXRX istället för Avanza Zeros SIX30RX, hade vi senaste 10 åren fått en avkastning på 190,06% vilket ger en CAGR på 11,23%.

Detta kanske inte låter som en jättestor skillnad, men om du år 2009 investerat 100.000:- i båda dessa hade du med Avanza Zero idag haft ca 254.000:- och om du investerat i SEB Sverige Index ca 290.000:-. Jag vet i alla fall vilken jag skulle valt. 😉

Så här kommer ett par olika sätt att slå index:

 • Investera i ett bredare index
  Precis som i exemplet ovan så har det historiskt sett lönat sig att investera i bredare index. Anledningen till detta är att man då blir exponerad mot mindre bolag med mer tillväxt än större bolag. Nackdelen med mindre bolag är att de är mer volatila, därför gäller det att vara långsiktig. Att t.ex investera i SEB Sverige Index istället för Avanza Zero skulle kunna vara ett sätt att slå index.
 • Investera i småbolag
  Detta baseras på samma fakta som ovan, att småbolag har mer tillväxt och därför över tid oftast avkastar mer. En fondfavorit som jag gillar är AMF Aktiefond Småbolag. På bilden (bild från Nordnet) nedan ser du skillnaden i avkastning på tre års sikt på de olika listorna Small, Mid och Largecap på Stockholmsbörsen. De små bolagen avkastar mer.
 • Investera likaviktigt
  Genom att investera likaviktat har man kunnat slå index ordentligt över tid. Om vi kollar på bilden nedan (bild från Nordnet) ser vi att det likaviktade indexet OMXS50EW har slagit de båda marknadsviktade indexen SIX30RX och SIXRX på tre års sikt. Detta har visat sig fungera likadant över längre perioder. En ETF som investerar i princip likaviktat i 45 olika bolag är ETF:en XACT Högutdelande.
 • Investera i investmentbolag
  Att investera i investmentbolag har historiskt visat vara väldigt lönsamt. Bilden nedan visar Spiltan Aktiefond Investmentbolag jämfört med SIX30RX. Spiltans fond har avkastat hela 97,50% senaste 5 åren medan Avanza Zero/SIX30RX bara orkat med 40,90%. Att investera i investmentbolag tror jag kommer löna sig i framtiden med.
 • Investera kvantitativt
  Genom att investera enligt kvantitativa metoder som t.ex. enligt Magic Formula eller Börslabbetportföljen har man god chans att slå index över tid. Om du t.ex. investerat i de 10 bästa bolagen enligt Magic Formula i september 2009 hade du fått en årlig avkastning på 22,8% i jämförelse med Avanza Zeros 9,22%. På Börsdata finns färdiga filter för att investera i Magic Formula, och för mer inspiration på kvantitativa strategier rekommenderar jag att läsa på Börslabbet.

Med tanke på alla dessa olika sätt att slå index kan man tycka det är konstigt att man ens försöker på andra vis. Jag börjar själv mer och mer luta mig tillbaka till strategier som historiskt slagit index istället för stockpicking. När man kan få otroligt bra avkastning med endast ett par timmars jobb per år, varför skulle man egentligen göra på annat vis. Många som har börsen som intresse, vilket även jag har, kanske tycker dessa strategier är tråkiga. Själv tycker jag dock inte alls investerandet har blivit tråkigare sen jag började att jobba mer med dessa strategier, tvärtom känner jag mig istället mer bekväm med mina investeringar när jag har historiken på min sida. Bara det är värt mycket!

Om du vill höra mer om olika sätt att slå index rekommenderar jag att lyssna på Market Makers, som ägnat ett helt poddavsnitt om detta i avsnitt 80!

Hur investerar ni? 🙂

1 svar på ”Hur man slår index”

 1. Hej.

  Där kan jag ladda ner XEvil gratis på din webbplats?
  Fick information från ditt stöd. XEvil är verkligen det bästa programmet för captcha lösa, men jag behöver senaste versionen av det.

  Tack.

  Svara

Lämna en kommentar