Inflation och börsen

Sveriges inflationssiffror för augusti kom igår och siffran var på hisnande 9%. Det är galet högt och den högsta inflationen vi har haft sedan 1991. Statslåneräntan förväntas samtidigt höjas mellan 75-100 punkter nästa vecka. Elpriserna fortsätter vara en snackis och elen kommer inte bli billigare under de kallare vinterhalvåret. Det är många mörka moln över svenska ekonomin just nu.

Jag tycker själv de ökade priserna märks galet mycket i livsmedelsbutikerna. Jag har inte jättemycket lån och är därav relativt skonad från de ökade räntorna, även om vi som har rörlig ränta inte märkt av höjningarna så mycket ännu. Framåt årsskiftet kommer vi nog dock ha betydligt högre ränta än idag. De stigande elpriserna har jag själv heller inte märkt av så mycket då det inte går åt så mycket el i min lilla lägenhet. Jag lider dock med de som har stora lån på villor och höga elkostnader som nu får en dubbelsmäll.

Börsen fortsätter vara dyster men det är svårt att veta hur mycket marknaden har diskonterat dvs. hur mycket av framtida händelser som är medräknat i dagens kurser. Man brukar ju säga att börsen är framåtblickande, men frågan är hur mycket som är inprisat idag.

Stockholmsbörsen är just nu ner ca -19% i år. Det är inte så farligt med tanke på att vi hade en smått euforisk rörelse efter coronadippen fram tills årskiftet 21/22. Kikar man dock på t.ex. AMF Småbolag eller PLUS Småbolags Index så ser vi dock dystrare siffror. Båda dessa fonder som till största delen innehåller mindre bolag är ner nästan -39% respektive -33% i år. Småspararfavoriterna Sinch och SBB är ner -86% samt -77%. Det är helt galna kursrörelser på mindre än ett år, och dessa aktierna har hela 75.000 respektive 205.000 ägare på Avanza.

Jag ligger för året ca -35%. Min portfölj innehåller också en stor andel mindre bolag, men det är ändå lite kul hur väl min portfölj och AMF Småbolag korrelerar. AMF Småbolag finns också i min portfölj men totalt består portföljen endast av 5% AMF Småbolag.

Det finns onekligen ett antal köpvärda aktier just nu, och smala Stockholmsbörsens rörelser i år speglar inte riktigt rörelserna i de mindre bolagen. Hur börsen kommer gå kommande halvåret har jag ingen aning om men jag är lika tråkig som alltid och försöker spara på som vanligt eller till och med lite extra mycket när börsen är sur som nu.

2 svar på ”Inflation och börsen”

  1. Ska man forstätta tanka in i AMF småbolagsfonden? Jag har sagt till min mamma att forsttta lägga in där eftersom du får mer andelar nu. Men lurar jag henne? :/

    jag har själv fonden ska tilläggas. men lägger in i investmentbolag

    Svara
    • Tjena! Om man är långsiktig tycker jag inte du lurar henne. Småbolag sjunker oftast mer när börshumöret är dåligt, men stiger desto mer när marknaden är mer normal. Ett tips är att zooma ut och inte stirra sig blind på årets avkastning. Zooma ut och kolla senaste 10 åren så kanske det känns bättre i magen! 🙂

      Svara

Lämna en kommentar