Inför börsåret 2020

I början på varje år brukar jag sätta upp mål och fundera över vilken riktning jag är på väg mot, och om det är den riktningen jag vill vara på väg mot. Oftast har man långsiktiga mål eller drömmar, men om man inte konkretiserar dem och har kortsiktiga mål/delmål, kan det vara svårt att jobba mot dem, och det blir lätt att man prokrastinerar. Jag har flera långsiktiga mål men det som berör ekonomi är, tro det eller ej, att bli helt eller delvis ekonomiskt fri. Jag tror det är viktigt fråga sig varför många gånger, så att man verkligen finner sin egen mening med målet och ser till att det är faktiskt är mitt mål och inte någon annans. 

Mitt varför jag vill bli ekonomiskt fri, är för att kunna jobba med det jag vill, utan att känna press på att tjäna pengar på det. Jag jobbar i princip redan nu med min hobby inom media, men jag tror inte jag kommer vilja jobba med det jag gör just nu för evigt. Jag kommer nog vilja göra lite utsvävningar inom mitt yrke på områden som kanske inte genererar pengar på samma sätt som mitt nuvarande yrke. Som jag känner just nu är mitt mål därför inte att bli ekonomiskt fri till 100%, utan kanske snarare till 50-75%. Jag tror jag kommer vilja frilansa,  i “gigekonomin” som det så vackert kallas nu, och jag kommer nog vilja jobba kanske 50% med det jag gör just nu, vilket jag vet alltid kommer kunna generera pengar, men sedan kanske 50% i områden som jag inte har expertis i och därav kanske inte kommer kunna tjäna lika mycket pengar genom. Helt enkelt vill jag ha så mycket i passiva inkomster från mina aktier och fonder att jag till åtminstone 50% kan jobba med sådant som inte måste generera pengar. Jag skulle också vilja spendera lite mer tid med familj och vänner, vilket 50% ekonomisk frihet skulle möjliggöra. Jag hoppas såklart på att mina nya projekt i ett senare skede kommer generera inkomster och möjliggöra mer sparande och bli 100% ekonomiskt fri, det är dock inte är högsta prioritet.

Mål 2020

Nåväl, mina kortsiktiga/årets mål för att komma närmare ekonomisk frihet är att:

  • Nyspara 150.000:- på Avanza
  • Slå index (OMXS30GI) med 5%-enheter

Inga särskilt avancerade mål, de är enkla, mätbara och konkreta. Det är även samma mål som förra året, men känner inte att jag har behov att ändra något. Jag slog mitt sparmål med 90.000:- 2019 men i år blir det lite lägre lön för mig, och att spara 150.000:- känns som en rimlig svårighetsgrad under 2020. Jag lyckades inte slå index med 5%-enheter under 2019, men fick ändå bra avkastning, precis som många andra. På sikt hoppas jag dock slå index med 5%-enheter årligen, då jag vet att effekten av att slå index med bara någon procentenhet är brutal över tid. Sikta mot stjärnorna och landa bland molnen ni vet 😉

Hur börsen går 2020 är svårt att sia om, och som tur är inget jag behöver gissa. Vad jag vet är att jag kommer ligga fullinvesterad och jag hoppas att jag genom mina strategier komma kunna slå index. Erik Hansen från IG bjöd dock på två grafer som jag tycker är intressanta inför 2020. Ena är hur värderingen på Stockholmsbörsen ser ut just nu, den grafen ser du här. Det ser faktiskt inte vidare dyrt ut med tanke på nollränteklimatet och TINA (there is no alternative). Den andra grafen är hur börsen brukar gå efter ett väldigt starkt år (över 20%), och faktum är att framgång föder framgång, och att ett positivt år oftast brukar följas av ett positivt år, med en hit ratio på 76% samt en snittavkastning på 14%. Jag ser fram emot 2020, hoppas ni gör det också, att ni når era mål och får fin avkastning!

Lämna en kommentar