Inför börsåret 2021

Nytt år, nya möjligheter. 2021 hoppas vi nog många kommer bli ett annorlunda år från 2020. Vaccinet kommer förhoppningsvis göra att världen öppnar sig mer och mer och återgår till det “nya” normala. Sakta men säkert.

En sak som inte ändras trots ett pandemi-år bakom sig att är att blicka framåt och fundera över det kommande året. Att ha mål för året kan ses som töntigt eller onödigt, men jag tror verkligen det hjälper en att ha något att sträva mot. Framförallt för det tvingar en att reflektera över vad man faktiskt vill.

En sak som jag vill, och kanske många av er som läser, är att så småningom bli ekonomiskt fri. Helt, eller delvis. Som jag nämnt många gånger tidigare så gillar jag faktiskt mitt jobb och yrke, och jag tror att jag alltid kommer jobba i någon form framöver. Att däremot ha en passiv inkomst från aktier och fonder som gör att man vet att man klarar sig oavsett, skulle vara fantastiskt. Att inte behöva jobba 100%. Att bara jobba med de roliga projekten. Att kunna vara ledig hur mycket man vill under året, framförallt vara ledig under sommarhalvåret för att njuta av en underbara (men korta) svenska sommaren.

Mål 2021

För att nå detta långsiktiga mål har jag två finansiella mål, dessa är:

Jag väljer att inte ha mål som t.ex. totalt kapital på Avanza av den enkla anledningen att jag inte kan styra hur börsen går. Dessa mål ligger rimligen inom min kontroll.

Den observante märker att jag har höjt mitt sparmål med 25.000 kronor från förra året. Den ännu mer observante kanske inte tycker är konstigt, då jag i år faktiskt sparade hela 300.000 kronor. Detta beror dock på lite kortsiktiga omständigheter. Under en normal månad får jag in 27000 kronor och gör av med 13000. Detta ger ett sparande på något under mitt målbelopp. Jag hoppas att en liten löneförhöjning samt billigare leverne under jobba hemifrån-perioden i vår (kanske längre?) gör att jag når mitt mål.

Mitt avkastningsmål slog jag i år med mer än 30%-enheter. Att tro jag ska göra det varje år med min portfölj är långt ifrån realistiskt. Mitt mål kvarstår därför från förra året, och det långsiktiga målet är egentligen att ha en CAGR (årlig tillväxt) på 15% (ligger för närvarande på 18,11% – senaste fyra åren). Detta är dock svårt att mäta år till år, men om jag skulle slå index med 5%-enheter varje år skulle jag, åtminstone om man ser till historien, ha en avkastning på runt 15% per år. Med detta sagt skulle jag därmed inte bli jätteledsen om jag något enstaka år skulle gå lite sämre än index. För att slå index måste man avvika från index.

Självklart blir man sugen på att köra en mer koncentrerad portfölj med ett fåtal bolag som Evolution, Fortnox och Sinch, när man ser alla 100-300% grafer på twitter. Att köra det skulle dock inte vara nyttigt för mig, då jag verkligen inte skulle kunna sova gott om natten då. För mig hade det varit för hög risk, inte i form av volatilitet, utan i form av rädsla för förlust av kapital. Under 2020 var det en framgångssaga för många att investera på detta vis, och kan säkerligen vara det i framtiden också. Och att ha dessa bolag som en del i min totala portfölj, min trendande tillväxt, är jag dock mycket bekväm med. För mig passar det dock inte att köra koncentrerat med endast ett fåtal tillväxtbolag.

Jag väljer istället att köra på min fyra strategier som jag tror på, som jag tror sakta men säkert kommer slå index, vilket på lång sikt kommer göra mig till en vinnare. Mina strategier är dock inte konstanta, utan kommer förhoppningsvis utvecklas med tiden, i takt med att jag blir en mer och mer erfaren investerare. Utvecklas eller dö, som någon filur en gång myntade. En vacker dag kanske jag också är bekväm med enbart ett fåtal innehav, vem vet.

Som alltid är det svårt att sia om hur börsen går 2021. Vi har sett en galen återhämtning sen i våras, och många tycker allt ser dyrt ut. Så låter det dock väldigt ofta, och på kort sikt kan det säkert vara sant. Jag fortsätter dock ligga all-in då jag sparar och investerar på lååååång sikt.

Hoppas du får ett underbart 2021 med god avkastning och dela gärna med dig om du har något mål inför året!

4 svar på ”Inför börsåret 2021”

 1. Rimliga mål. Blir sugen på att sätta upp något liknande. Mina insättningar under 2020 var på tok för låga i jämförelse med vad jag brukar göra.

  Har varit på tok för dålig på att ta ut lön faktiskt, men hoppas det blir bättre under detta året 🙂

  Svara
 2. Hoppas du lyckas, kör hårt!

  Ökar på pensions- och kidsens sparande, det andra får ligga på samma nivå.

  Ska satsa på att investera mer i mina grundinnehav, då de påverkas en del av sektorrotationen som verkar vara igång. Får se hur det utvecklas under året.

  Svara

Lämna en kommentar