Inför Börsåret 2022

Börsåret 2022 har inletts riktigt skakigt, både för min portfölj och för omvärlden. Min portfölj är ner ca -13% på två veckor, medan index bara är ner -2%. En BRUTALT tuff inledning på året. Efter två år av solsken kanske det dock är dags för min portfölj att få lite regn igen, så den kan blomma vidare i ett senare skede! 😉

Orosmoln för börsen och världen i allmänhet är fortsatt coronaviruset. Omikron sprider sig som en löpeld över världens länder och smittspridningen i Sverige har aldrig varit så hög som nu. Tack och lov finns vaccinet samt att Omikron inte verkar ge lika allvarlig sjukdom, så förhoppningsvis är pandemin snart över. Samtidigt verkar Ryssland fortsätta sin offensiv mot Ukraina och stora ryska militära fartyg har setts till i Östersjön. Återstår att se hur detta utvecklar sig.

Nåväl, dags och kika framåt på året från ett mer personligt håll. Mina mål för året är snarlika från förra året. Jag kopierar ett stycke från förra årets inlägg då det passar bra i år med:

“En sak som jag vill, och kanske många av er som läser, är att så småningom bli ekonomiskt fri. Helt, eller delvis. Som jag nämnt många gånger tidigare så gillar jag faktiskt mitt jobb och yrke, och jag tror att jag alltid kommer jobba i någon form framöver. Att däremot ha en passiv inkomst från aktier och fonder som gör att man vet att man klarar sig oavsett, skulle vara fantastiskt. Att inte behöva jobba 100%. Att bara jobba med de roliga projekten. Att kunna vara ledig hur mycket man vill under året, framförallt vara ledig under sommarhalvåret för att njuta av den underbara (men korta) svenska sommaren.”

Mål 2022

För att nå detta långsiktiga mål har jag två finansiella mål, dessa är:

  • Nyspara 100.000:- på Avanza
  • Slå index (OMXS30GI) med 5%-enheter

Jag väljer att inte ha mål som t.ex. totalt kapital på Avanza av den enkla anledningen att jag inte kan styra hur börsen går. Dessa mål jag har ligger rimligen inom min kontroll.

Mitt sparmål har sänkts med hela 75.000:- detta året, det med anledning till jag enbart sparade omkring 80.000:- under 2021. Det var lite av ett extraordinärt dåligt år sett till sparandet så jag hoppas inte det kommer bli så illa under 2022. Jag sänker dock målet en del för att göra det lite mer realistiskt, men om jag skulle slå det massor på något vänster så blir jag inte ledsen!

Mitt mål om att slå index med 5%-enheter, och vissa tycker kanske det är dumt att mäta sig med ett smalt index när min portfölj även består av småbolag. Anledningen till detta är två, och det är dels att jag alltid mätt mig mot OMXS30GI sen jag började, men den främsta anledningen är att blir ett lätt sätt att utvärdera hur året gått. Mitt egentliga mål är att nå en CAGR på över 15% men det är ganska svårt att mäta årligen. Genom att slå index med 5%-enheter så vet jag att jag övertid kommer landa omkring 15% CAGR då börsen avkastat omkring 10% senaste 10-20 åren.

Hur kommer börsen då gå år 2022? Som alltid omöjligt att gissa men det har ju onekligen inte börjat bra, i alla fall inte för mig. Jag tror inte vi får se ett toppenår men jag tror det kommer skaka till lite men att vi sedan i slutändan hamnar omkring 0% runt årsskiftet. För mig spelar det dock ingen större roll hur börsen går då min horisont är lång och jag fortsätter spara i vått och torrt utan att försöka tajma marknaden.

Det är dock roligt att titta tillbaka på vad jag skrev inför 2021: “Som alltid är det svårt att sia om hur börsen går 2021. Vi har sett en galen återhämtning sen i våras, och många tycker allt ser dyrt ut. Så låter det dock väldigt ofta, och på kort sikt kan det säkert vara sant. Jag fortsätter dock ligga all-in då jag sparar och investerar på lååååång sikt.”

Det var dyrt redan då men det fortsatte upp ganska rejält ändå. Vi får se hur vad som händer börsåret 2022 och som alltid hoppas jag att ni får ett fint år med god avkastning!

Lämna en kommentar