Inför börsåret 2023

Börsåret 2023 har rivstartat ordentligt och efter första veckan är OMXS30GI upp nästan +5%. Det är tvärtemot hur börsåret 2022 startade, då börsen gick ner -2% samtidigt som min portfölj rasade hela -13%.

Mål 2023

Mina mål inför året var att spara över 100.000:- samt att slå index med 5%-enheter. Jag sparade 157.000:- och slog därmed det målet med råge. Min portfölj gick dock -33,06% medan index endast gick ner -12,95%. Där fick jag därmed ordentligt med stryk! Ett år är inget år, och jag hoppas fortsättningsvis slå index med 5%-enheter på sikt. Därmed mina nya ekonomiska mål för året:

 • Spara 150.000:- på Avanza
 • Slå OMXS30GI med 5%-enheter över tid

Jag höjer målet lite då 100.000:- kändes lite för lågt. Om jag lyckas hålla sparandet på 150.000:- är jag toppennöjd! Jag hoppas även på att fortsätta slå index över tid, och helst med över 5%-enheter. Detta då mitt egentliga mål är att nå ca 15% CAGR. Mitt mål att slå index är alltså egentligen bara för att kunna utvärdera något på årsbasis.

Sedan 2017 är min CAGR nu 11,31% samtidigt som OMXS30GI CAGR under samma period är 8,42%. Detta är ändå helt okej och jag både tror och hoppas att när börsklimatet blir lite gladare (som det faktiskt oftast är) kommer mina portföljer fortsätta tuffa på bra och bättre än index!

Börsåret 2023

Hur kommer börsåret 2023 gå då? Det är som alltid helt galet svårt att förutspå. Vi har ett krig i Europa, en inflation som fortfarande är hög, och räntor som fortfarande höjs. Det låter ju onekligen som en perfekt cocktail för en börsnedgång och recession, men det återstår att se!

Låt oss kika på hur börsen ser ut just nu! Bilden nedan visar Shiller-PE på Stockholmsbörsen just nu, jämfört med snittet sedan 1982. Just nu är alltså Shiller-PE på ca 19 samtidigt som snittet sedan 1982 ligger på 24,82.

På bilden nedan ser vi USA:s shiller-PE och Sveriges i samma graf. De har följt varandra relativt väl historiskt, men just nu är amerikanska börsen högre värderad än den svenska. Kanske kommer de närma sig varandra igen under 2023?

Sådana här grafer betyder inte allt, men jag tycker ändå de är intressanta att kika på. Ännu en sak som kan vara intressant att ta hänsyn till är att småbolag är historiskt billiga jämfört med storbolag. Detta är något Nicklas Andersson och Per Ståhl tar upp i senaste avsnittet i Avanzapodden.

Vi har då alltså tre punkter som kan vara intressanta när vi går in i 2023:

 • Amerikanska börsen är högre värderad än svenska
 • Svenska börsen är lägre värderad än sin snittvärdering senaste 40 åren
 • Småbolag är historiskt billiga jämfört med storbolag

Detta är några punkter som åtminstone talar för att det kan vara helt okej köplägen i Sverige just nu. Å andra sidan har vi de mer negativa punkterna som jag nämnde ovan, som hög inflation, ränta som stiger och krig.

Jag har redan en stor andel småbolag i portföljen och stor viktning mot Sverige vs. USA, och är nöjd med det. Jag kommer under året fortsätta mitt tråkiga månadssparande i mina fonder som t.ex. AMF Småbolag och mina systematiska portföljer.

Hoppas ni får ett fint 2023!

2 svar på ”Inför börsåret 2023”

  • Hej Markus och tack så mycket!
   Grafen gjorde jag själv, och datan och en annan graf hittar du på: https://indices.cib.barclays/IM/21/en/indices/static/historic-cape.app

   Jag jämför mig med OMXS30GI då det oftast är det indexet som beskrivs som Stockholmsbörsen, samt att jag alltid gjort det. Jag jämför mig dock med OMXSGI också såklart och är medveten om att det är en mer rättvis jämförelse mot min portfölj som innehåller mycket småbolag. Egentligen spelar det ingen större roll då mitt egentliga mål är att ha 15% årlig avkastning över tid, och att jämföra mig med index är bara för att ha något att jämföra mig mot på årsbasis! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar