Investmentbolagens avkastning 2020

Investmentbolag vet de flesta som trillat in på den här bloggen att jag gillar skarpt. En sak jag tänkte skulle vara skoj är att kika in är investmentbolagens avkastning 2020!

Investmentbolagens avkastning 2020

[table id=16 /]

Som vi ser i tabellen ovan var investmentbolag återigen en riktigt bra investering föregående år. Den likaviktade portföljen av investmentbolag presterade 34,40% under året medan smalare indexet OMXS30 som t.ex. Avanza Zero följer avkastade endast 7,44% medan hela stockholmsbörsen, OMXSGI, avkastade 14,56%. Lägg märke till att indexen inkluderar utdelning men att investmentbolagens avkastning inte gör det, så den egentliga överavkastningen är någon procentenhet till. Min egna investmentbolagsportfölj avkastade 2020 36,05%.

Att investmentbolagen slog index rejält 2020 är ingen slump. Det har de gjort historiskt och lär göra det framöver också. Kanske inte varje år, men på lite längre sikt. Några av faktorerna till detta är att man ofta kan man plocka upp investmentbolagen till rabatt vilket ger en form av hävstång på köpet. En annan är att investmentbolagen ofta har ägare av kött och blod. Starka och långsiktiga ägare som familjen Wallenberg och Douglas är något man inte ska underskatta.

Historiskt har investmentbolag alltså presterat riktigt bra, om vi kikar på fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag, som förvisso ligger relativt tungt viktad i Investor och Industrivärden, har den presterat väldigt bra sedan den startade för 9 år sen. Sedan 2012 har den bjudit på hela 425,11% i avkastning medan OMXS30GI under samma period endast avkastat 172,69%. Detta ger CAGR/årligt tillväxt på 20,23% respektive 11,79%.

Under 2020 såg vi en rejält ökad värdering och minskad substansrabatt på många av investmentbolagen, vilket bidrog ordentligt till ett sådant bra år. Framförallt Latour och Creades hade smått galna substanspremier under året. När vi går in i 2021 har många investmentbolag ganska pressade substansrabatter/premier om man kollar på deras historiska snitt. Om detta är tillfälligt eller en del av att räntan är så låg, att det inte finns många alternativ till börsen för att placera sina pengar eller en uppvärdering för att investmentbolag gått så bra historiskt, är svårt att svara på. Förhoppningsvis kommer bolagen pendla tillbaka något till lite billigare värderingar så man kan fylla på de till ett rimligare pris.

4 svar på ”Investmentbolagens avkastning 2020”

 1. Det är som du skriver, höga premier på vissa av dom. Ska bli intressant och följa substansen på flera under året.

  Säljer du någonsin av på dina ib eller pausar du bara köp vid hög premie?

  Svara
  • Ja, det känns ju som de borde komma ner lite rimligare nivåer snarare förr än senare. Bra fråga! Tanken är försöka inte sälja, men när Creades närmare sig 100% premie förra året sålde jag hälften och köpte in mig i Avanza för pengarna istället då de ändå står för över halva substansen. Så lite case by case, men grundtanken är att inte sälja och försöka tajma. Hur tänker du kring detta?

   Svara
   • Inga planer på att sälja och inte gjort så under tre år hittills. Dock så fyller jag inte på när jag tycker kursen eller premien dragit iväg.

    Äger Latour, Svolder, Investor och Industrivärden. Av dem är det bara Latour som varit lite väl häftig senaste året tycker jag.

    Svara

Lämna en kommentar