Investmentbolagens avkastning 2021

Investmentbolag är något som blivit oerhört poppis senaste åren. Vad passar då bättre än att kika in investmentbolagens avkastning 2021?

[table id=30 /]

Notera att investmentbolagens avkastning är utan utdelning, medan index är med utdelning.

I tabellen ser vi att Svolder och Latour har haft ett riktigt bra år. Det syns även på premien, just nu handlas Svolder till omkring 17% premie, och snittet senaste 5 åren har varit 1% rabatt. Latour har ännu mer galen värdering och värderas nu till 59% premie, deras 5-åriga snitt är -20% premie. 

Latour har länge handlats till en smått galen värdering nu, och frågan är om inte marknaden kanske prisar in att deras onoterade del är betydligt mer värdefull än bokfört värde. Eller så tycker marknaden helt enkelt att det är rimligt att Latour handlas med en sådan premie, kanske pga deras fantastiska track record. Nåväl, jag äger en slurk Latour aktier men jag har inga planer på att öka på denna värderingen. Jag tror det kommer dyka upp tillfällen framöver när man kan köpa den till ett rejält bättre pris. Samtidigt har aktien tickat på bra och det är sånt som händer. Den slurk jag redan äger tar del av den kursutvecklingen.

Att investera i investmentbolag var en helt okej strategi även 2021, även om investmentbolagen har haft betydligt bättre år som grupp. Spiltans populära investmentbolagsfond tickade också på bra under året, de avslutade året med en avkastning på knappt 51%. Riktigt starkt! Denna fond har en stor vikt av portföljen i Investor, vilket påverkat deras avkastning till det mer positiva hållet.

Min egna investmentbolagsportfölj avkastade 2021 54,18%. Att min portfölj gick mycket bättre än snittet i tabellen är att jag t.ex. inte äger Kinnevik, samt att jag äger investmentbolag-liknande konglomerat som Lifco och Indutrade som också gick starkt 2021. Jag har även inte en 100% likaviktning som kan påverka en liten del också.

Att investmentbolagen tickar på bra är ingen slump. Det har de gjort historiskt och lär göra det framöver också. Kanske inte varje år, men på lite längre sikt. Några av faktorerna till detta är att man ofta kan man plocka upp investmentbolagen till rabatt vilket ger en form av hävstång på köpet. En annan är att investmentbolagen ofta har ägare av kött och blod. Starka och långsiktiga ägare som familjen Wallenberg och Douglas är något man inte ska underskatta.

3 svar på ”Investmentbolagens avkastning 2021”

    • Yes, de har inte funnits på Avanza i ett år så skippade dem. Jag äger nästan alla de stora utom Kinnevik, Ratos, Öresund och Traction. Investor störst! Har du några favoriter? 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version