Investmentbolagens avkastning 2022

Investmentbolagen på den svenska börsen hade det tufft under 2022. Det blev ingen vidare avkastning, åtminstone för investmentbolagen som snitt.

Detta har börjat bli en årlig tradition här på bloggen, att spana in investmentbolagens avkastning senaste året. Så låt oss kika direkt!

Som vi ser har det varit ett tufft år. Investmentbolagen har blivit omåttligt populära senaste åren, och de har även bjudit på fin avkastning historiskt. Särskilt de största giganterna som Investor och Latour.

År 2022 klarade sig de mer stabila och ”tråkiga” investmentbolagen sig bäst. Lundberg och Industrivärden klarade sig till och med lite bättre än storbolagsindexet OMXS30GI.

När börsen är på tråkhumör brukar investmentbolagen falla lite mer än börsen. Detta då rabatterna ökar/premierna minskar. Det blir alltså kaka på kaka. Inte nog med att investmentbolagens innehav sjunker, investmentbolagens värdering gör det också. Detta gör att år som 2022 slår extra hårt på investmentbolagen.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en väldigt populär fond, som investerar i svenska investmentbolag. Den gick under 2022 endast ner -21,44%. Detta beror på att den är ganska tungt viktad i Investor och Industrivärden som under året klarade sig helt okej!

Min investmentbolagsportfölj gick, som jag tidigare skrivit, ner -35%. De som tyngt denna nedgång t.ex. Bure och Creades men även mindre innehav i VEF och VNV Global.

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version