Investmentbolagens höga premier

Som få har missat har investmentbolagens rabatter i de flesta fall utraderats och istället ersätts av premier, på vissa fall helt galna premier. Förra året var Creades uppe på 100% premie och nu i dagarna var Latour uppe på 90% premie. Detta betyder alltså att du betalar 190-200 kr för en hundralapp. Petrusko har varit inne på samma spår i detta inlägg. Premien och alltså risken har blivit helt galen i investmentbolagen generellt, men i synnerhet Latour.

Jag gjorde på Twitter för någon vecka sen en tråd om hur nuvarande premie på Latour kan skada framtida avkastning. Jag tänker jag går igenom samma sak här:

Vi förenklar & säger att Latours kurs idag är 185kr. Substansvärdet är dock 100kr. Vi har alltså en premie på 85%. Ungefär som läget är just nu alltså. På 5 år går substansvärdet upp med 100%. Under samma period går dock premien ner till 0%. Både kurs och substansvärde är alltså nu 200. Detta betyder att vi efter 5 år fått en avkastning på 8%, fast substansvärdet ökat med 100%. Nu lär säkert Latour inte gå ner till 0% premie, då deras 5-åriga snittvärdering är 15% premie. Man har dock under de senaste 5 åren kunnat handla Latour till 9% rabatt, så helt orimligt är inte mitt scenario. Vi ser här alltså tydligt att en hög premie kan vara ödesdigert för din framtida avkastning.

Jag kan leva med en lite högre premie än vanligt ett tag, jag vill inte hålla på och vara inne och pilla för mycket. Som t.ex. Svolder som ligger på 27% premie just nu, medan deras snitt rabatt/premie senaste tre åren ligger på 8% premie. I ett sådant fall tycker jag inte det är värt att sälja för att t.ex. köpa underliggande innehav eller index istället. Det blir helt enkelt för mycket transaktioner i mitt tycke om man ska hålla på att pilla på sådana nivåer. Det jag däremot gör är att inte fylla på när premien stuckit iväg på det viset.

När premien däremot går upp emot 100% när den vanligtvis brukar ligga på omkring 10-20% som varit fallet med Latour och Creades blir det dock lite för galet även för mig. Detta har gjort att jag sålt av lite mer än hälften av mitt innehav i Latour, och för den summan köpte jag istället Sweco och ASSA som är de största innehaven i Latour. Detta betyder att jag får en större viktning mot dessa två bolag, men det gör också att jag i mindre utsträckning slipper betala tvåhundra spänn för en hundralapp. 

Förra hösten sålde jag alltså av en stek i Creades och ersatte den med Avanza-aktien. Det blev därmed en större exponering mot Avanza, men jag tyckte den risken var mindre än att fortsätta äga Creades med upp emot 100% premie som det var då. Jag har fortfarande inte bytt tillbaka men än så länge har det varit en helt ok affär.

En sak att ha i åtanke är dock att redan vid årsskiftet var det snack om att Latour var högt värderat, vilket bolaget var. I år har aktien dock ändå tuffat på hela 73% och blivit ännu dyrare. Det är svårt att veta hur man ska göra, och det är lätt att sälja bort sig för tidigt. Jag är långtifrån säker att jag har gjort rätt i detta fallet, men oavsett vad blir det nog bra på sikt. Jag har ju fortfarande behållit nästan halva min stek i Latour om det skulle fortsätta upp, å andra sidan om den skulle rasa har jag lyckats undvika halva förlusten. Klassiska mellanmjölksvägen.

Hur gör ni när investmentbolagen värderas på detta vis?

6 svar på ”Investmentbolagens höga premier”

  1. Håller hårt i mina aktier för tillfället, speciellt pensionsväskan. Ser mig själv som en buy’n’holdare, så även i detta fallet.

    Ska tilläggas att även jag kan allokera om men just nu nej, låter vinnarna löpa.

    Svara
  2. Hej!
    Intressant inlägg. Har också en del investmentbolag och funderar lite på dem såklart. Vad hittade du historisk data för premievärdering? Låter som ett vettigt sätt att förhålla sig till dagens värde. Dag för en kul blogg:)

    Svara
    • Tjenare Max!

      Detta borde jag ju såklart ha med i inlägget, men all data kommer från ibindex.se. Har nämnt de ett par gånger tidigare på bloggen. De är toppen för att kunna spana in investmentbolagens värdering!

      Svara

Lämna en kommentar