Investmentbolaget Bure

För någon månad sen körde jag en kort genomgång av alla mina fondinnehav. Detta tyckte jag var väldigt skoj samtidigt som det verkade uppskattat av er läsare också. Därför tänker jag nu köra ett liknande upplägg där jag går igenom de olika investmentbolagen vi har på börsen. Vi drar igång direkt och startar i bokstavsordning!

Investmentbolaget Bure är noterat på Mid Cap på Stockholmsbörsen. Patrik Tigerschiöld är VD och storägare och äger tillsammans med sina släktingar omkring 20% av Bure. Grundpelarna i Bures roll som ägare i bolag är långsiktighet, högt engagemang i bolagen, anpassat ledarskap samt finansiell styrka. Bland bolagen i deras portfölj hittar vi framförallt Mycronic och Vitrolife som står för ca 60% av substansvärdet i Bure. Mycronic tillverkar maskritare som används vid tillverkning av t.ex. TV och datorer. Vitrolife tillverkar produkter inom fertilitetsbehandling. Den noterade delen i Bure är ca 80%, ca 10% är onoterat och ca 10% är cash/räntepapper. 

Historiskt sett har Bure presterat riktigt bra, senaste tio åren har Bure haft en CAGR/årlig tillväxt på 23,64%. Under samma period har OMXSGI, Stockholms breda index inklusive utdelningar, avkastat 11,46%.

Bure handlas vanligtvis till en liten rabatt, det 5-åriga snittet är en rabatt på 5%. Som många andra investmentbolag har Bure dock senaste tiden blivit rejält mycket dyrare. Just nu handlas Bure till en premie på ca 30%. Just nu är det alltså kanske inte ett fyndläge i aktien. Denna data hittar jag på ibindex.

Jag äger Bure som en del i min långsiktiga investmentbolagsportfölj senaste tiden har jag dock inte ökat min position i aktien, då den som tidigare nämnt är ganska dyr för tillfället. Jag gillar dock innehaven och Bures filosofi starkt, och hoppas kunna äga bolaget i många år framöver.

2 svar på ”Investmentbolaget Bure”

  1. Min absoluta favoritblogg. Du skriver om investmentbolag och kvantinvestering – väldigt spännande att följa, för min del. Tack!

    Mvh Smålänning too

    Svara

Lämna en kommentar