Investmentbolaget Industrivärden

Industrivärden grundades 1944 av Handelsbanken och börsnoterades samt delades ut till aktieägarna året därpå. Då bestod portföljen av skog, kraft, textil, telekom och stål. VD då var Stig Ödmark. Nu är det istället Helena Stjernholm som styr skutan från sin VD-post.

Den långsiktiga målsättningen för Industrivärden är att öka substansvärdet i syfte att leverera en totalavkastning som är högre än breda Stockholmsbörsen, OMXSGI. Portföljen består av en koncentrerad samling kvalitetsbolag med god värdepotential genom ledande positioner inom deras respektive branscher. Faktum är att Industrivärden är ett av få investmentbolag på Stockholmsbörsen som endast innehåller noterade innehav. Innehaven är, i storleksordning, Volvo, Sandvik, Essity, Handelsbanken, Ericsson, SCA, Skanska samt SSAB.

Senaste tio åren har Industrivärden varit en fin investering, totalavkastningen har varit 241% medan totalavkastningen för breda Stockholmsbörsen har varit 182%. Detta blir alltså en CAGR/årlig tillväxt på 13,05% respektive 10,92%.

Med tanke på att alla bolag i portföljen är noterade är det inte konstigt att Industrivärden vanligtvis handlas till rabatt. Den genomsnittliga rabatten på fem och tre-års sikt är ca 12%, medan den just nu handlas till omkring 3-% rabatt. Som med många andra investmentbolag är det ingen REA nu direkt. Denna data hittar du smidigt på https://ibindex.se/.

Industrivärden har en plats i min långsiktiga investmentbolagsportfölj, och även om de troligtvis inte kommer vara en raket kommande decennium får man ett gäng fina bolag till rabatterat pris. En fin bas i portföljen helt enkelt!

Äger du Industrivärden?

Vill du läsa mina andra inlägg om investmentbolag kan du göra det här:
Bure
Creades

4 svar på ”Investmentbolaget Industrivärden”

  1. Äger också. Ligger och jäser i pensionsportföljen.

    Gillar de flesta innehaven, vd är grym, typ 0 belåning och stor kassa. Även möjligt att Lundberg köper ut från börsen i framtiden.

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version