Investmentbolaget Investor

Investor alltså. Stockholmsbörsen kanske klarast lysande stjärna. The investmentbolag! Aktien med mest antal ägare på Avanza, hela 142 183 stycken.

Investor grundades 1916 av familjen Wallenberg. De har samma affärsfilosofi nu som då, att investera i företag och aktivt bidra som ledande ägare till företagens långsiktiga framgång. Investor skapades då nya lagar gjorde det svårt för bankerna att äga aktier i industriföretag. Investeringarna som dåtidens SEB hade gjort flyttades då istället över till Investor. Än idag finns det en slurk SEB kvar i Investors portfölj.

Deras investeringsfilosofi är buy-to-build. Att hjälpa till att utveckla deras företag, så länge de ser fortsatt potential för värdeskapande. De vill vara en engagerad och långsiktig ägare som fokuserar på att bygga hållbara företag. Deras nuvarande portfölj består av 65% noterade innehav, 24% Patricia Industries och 9% investeringar i EQTs fonder. Patricia Industries består bl.a. av Mölnlycke vilket är ett av de mer kända innehaven i Investors onoterade portfölj. De största noterade innehaven är Atlas Copco, ABB och Astra Zeneca.

Historiskt sett har Investor varit en fantastisk investering. De senaste tio åren har de en totalavkastning på hisnande 466%. Detta kan jämföras med breda Stockholmsbörsen, OMXSGI, som senaste tio åren avkastat 196%. Detta ger en CAGR/årlig tillväxt på 18,93% för Investor, medan Stockholmsbörsen får något mer blygsamma 11,46%.

Investor handlas oftast till en fin rabatt, den genomsnittliga rabatten senaste tre och fem åren ligger på 18-20%. Den handlas i nuvarande stund till omkring 18% rabatt, vilket gör att de är ett av få investmentbolag som för närvarande handlas till ett rimligt pris. Denna data hittar du smidigt på https://ibindex.se/.

I min investmentbolagsportfölj är Investor det mest självklara innehavet, och även om jag försöker hålla den portföljen relativt likaviktat tenderar Investor alltid att vara liiite tyngre viktad. Jag tycker det finns en plats för Investor i varje investerares portfölj!

Äger du Investor?

Vill du månadsspara i ett gäng investmentbolag på ett smidigt sätt, spana in Spiltan Aktiefond Investmentbolagsfond.

Vill du läsa mina andra inlägg om investmentbolag kan du göra det här:
Bure
Creades
Industrivärden

Lämna en kommentar