Investmentbolaget Kinnevik

Kinnevik är ett investmentbolag som är noterat på Stockholmsbörsens stora lista Large Cap. Med sina ca 80.000 ägare på Avanza får det klassas som ett av de populäraste investmentbolagen bland småspararna i Sverige. Kanske är det den digitala inriktningen som folk uppskattar?

Investmentbolaget grundades 1936 och hade då fokus på järn, papper och träindustrin. Numera inriktar sig bolaget på att investera i tillväxtbolag som med hjälp av ny teknik tillgodoser väsentliga vardagsbehov hos konsumenter. Branscherna Kinnevik verkar i är konsumenttjänster, finansiella tjänster, hälsovårdstjänster och TMT (Teknik, media, telekom). Alltså sektorer som befinner sig i ett teknologiskt skifte. Den geografiska inriktningen är Europa, med fokus på Norden, USA samt ett par andra utvalda marknader.

Kinnevik syfte är föga förvånande att ge vinst till sina aktieägare, framförallt genom en ökning av substansvärdet. Målet är att ge en årlig totalavkastning på 12-15% under en hel konjunkturcykel. Portföljen som ska möjliggöra detta, åtminstone just nu, är Zalando (44% av substansvärdet), Tele2 (22%), Livongo (15%), Global Fashion Group (4%), VillageMD (3%), Babylon (2%), Mathem (1%) samt ett gäng övriga mindre innehav (8%). Av dessa innehav är det alltså enbart Tele2 du kan nå på svenska börsen. Resten av innehaven är noterade utanför Sverige eller är onoterat.

Senaste tio åren har Kinnevik faktiskt slagit sitt mål, och haft en totalavkastning på 16% (2009-2019) årligen. Detta i jämförelse med breda Stockholmsbörsen ink. utdelningar, OMXSGI, som haft en CAGR/årlig tillväxt på 12,33% under samma period. Helt klart imponerande.

Substansrabatten för Kinnevik ligger just nu på -1%, dvs. att man just nu betalar en liten premie för Kinnevik. Snittrabatten för de senaste 3 och 5 åren har varit ca 14%, och därmed får väl anse att Kinnevik är ganska dyrt för tillfället. Denna data hittar du smidigt på https://ibindex.se/.

Jag äger faktiskt inte Kinnevik i min investmentbolagsportfölj, även om tanken såklart har slagit mig. Den stora anledningen har helt enkelt varit att jag inte varit helt såld på Zalando, eller klädaffärer generellt för den delen. Det har varit ett dåligt val i år, men jag har fått avkastning på annat håll istället. Jag kommer fortsätta följa Kinnevik, och deras track record är ju sannerligen imponerande, så jag får fundera över mitt val ordentligt.

Äger du Kinnevik?

Vill du månadsspara i ett gäng investmentbolag på ett smidigt sätt, så gillar jag Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Vill du läsa mina andra inlägg om investmentbolag kan du göra det här:
Bure
Creades
Industrivärden
Investor

2 svar på ”Investmentbolaget Kinnevik”

  1. Kinnevik fanns i barnens portfölj tidigare, men såldes av när utd policy ändrades och mtg delades ut. Får söka tillväxt på annat håll.

    Svara
    • Jag förstår! Var det att utdelningspolicyn som ändrades du inte gillade, att du gillade deras innehav i MTG eller vad fick dig att sälja?

      Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version