Investmentbolaget/Konglomeratet Ratos – Innehav

Dags att spana in ett litet investmentbolag/konglomerat som hamnat i skuggorna senaste åren, nämligen investmentbolaget Ratos innehav. Ratos har anor från 1866 och var då ett grossistföretag för stålprodukter och kallades Söderberg & Haak AB. År 1934 grundades Ratos som ett förvaltningsföretag för familjens växande affärsverksamhet. Detta som ett systerbolag till Söderberg & Haak AB, som senare kom bli ett dotterbolag i Ratos. Ratos är en akronym för RAgnar och TOrsten Söderberg.

Ratos har en affärsidé som handlar om att att utveckla bolag som redan är, eller kan bli marknadsledare. Grunden till detta arbete görs genom deras kärnvärden: enkelhet, tempo i exekvering och allt handlar om människor. Deras mål är att bli den bästa företagsgruppen i norden.

Ratos innehav

Bland Ratos innehav hittar vi 11 bolag som är uppdelade inom tre affärsområden, Construction & Services, Consumer & Technology. Några av dessa bolag är:

 • Plantasjen, nordens ledande kedja för växter.
 • Aibel,serviceföretag inom energisektorn, inriktad mot förnybar energi.
 • Diab, leverantör av högteknologiska kärnmaterial till kompositlösningar.

Ratos avkastning

Att köpa aktier i Ratos har senaste tio åren inte varit en jättebra idé. På tio år har aktien haft en totalavkastning på -37%. En alldeles urusel investering. Som en jämförelse har OMXS30GI avkastat 179%. En förklaring till denna katastrofala utveckling kan vara att de tidigare hade en exitstrategi vilket ledde till att de sålde av de bra bolagen och blev kvar med all skit. De ändrade dock sin strategi för ett par år sedan och har nu en mer köp&behåll strategi. De senaste tre åren har det gått bättre för Ratos och de har under denna period avkastat 60% samtidigt som OMXS30GI under samma period 57%. Helt klart går det åt rätt håll men Ratos har fortfarande väldigt mycket att bevisa.

Ratos presenterar inte sitt substansvärde i sina rapporter och finns därmed heller inte på ibindex.se. Bolaget är också mer av ett konglomerat än ett renodlat investmentbolag. Skillnaden mellan dessa två benämningar är inte superstor, men man kan säga investmentbolag handlar om mer om att äga och förvalta en portfölj, medan konglomerat mer driver sina innehav som egna dotterbolag.

Jag äger inte Ratos idag och har inga planer på att ta in bolaget i portföljen. Nä, jag vill att de ska leverera bra resultat i flertalet år innan jag överväger det. Det finns gott om andra högklassiga investmentbolag/konglomerat på börsen att investera i istället!

Äger ni investmentbolaget Ratos?

Vill du månadsspara i ett gäng investmentbolag på ett smidigt sätt, så gillar jag Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Vill du läsa mina andra inlägg om investmentbolag kan du göra det här:
Bure
Creades
Industrivärden
Investor
Kinnevik
Latour
Lundbergföretagen
Svolder
VNV Global
Traction

2 svar på ”Investmentbolaget/Konglomeratet Ratos – Innehav”

 1. Ratos var ett av de första investeringarna i hushållet som vi testade på när började att aktivt engagera oss. Var inte nöjda med utfallet då och har inte kollat upp Ratos sen dess. Kikar på graferna nu och kan inte säga att det är med någon ånger man gick ut direkt.

  Tråkigt om man sitter i stora positioner i Ratos men det kanske blir en ny inriktining någon gång med nya bolag. Dock inget som vi kommer att ge oss in i. Kör på med AMF Aktiefond Småbolag och Spiltan framöver.

  Svara
  • Hej och tack för din kommentar! Skönt att höra att ni snabbt lyckades undvika Ratos med tanke på deras usla prestande senaste åren. Din nuvarande portfölj verkar toppen! AMFs och Spiltans fonder är två riktiga favoriter hos mig.

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version