Latour, kan det vara ett av de allra “bästa” investmentbolaget? Åtminstone sett till senaste 20 årens avkastning. Hela 2460% i totalavkastning har bolaget gett de under den perioden. Vad är det som gjort att de lyckas så fantastiskt bra?
AB Hevea grundades 1984, tre år senare byttes namnet ut till AB Investment Latour. Gustaf Douglas blir huvudägare redan ett år efter starten, och det är alltså Douglas-familjen som fortfarande är huvudägare. 1985 förvärvar man hela 95% av Securitasgruppen, 25% av Trelleborg och även flera andra bolag som t.ex. Almedahlsgruppen, vilka senare i sin tur förvärvar Fagerhult. 1988 förvärvar man Assa AB, och är därmed med och skapar Europas största låskoncern 1996 genom bildandet av Assa Abloy. Under 2019 slutade Jan Svensson som VD på Latour efter 66 kvartalrapporter eller 16 år. Efterträdaren blev Johan Hjertonsson som kom ifrån VD-uppdraget på Latours innehav Fagerhult. Kul ändå att rekryteringen sker inom Latour och även om Johan har stora skor att fylla tror jag detta kommer bli toppen på sikt!
Idag är Latours affärsidé är att investera långsiktigt i bolag med egna produkter och varumärken, en stor utvecklingspotential som stöds av globala megatrender och som har goda utsikter för att internationaliseras. Sedan 2003 (till 2019) har de genomfört 96 förvärv. Latour består av nio börsinnehav samt fem helägda industrirörelser. De största innehaven just nu är Assa Abloy (23%), Sweco (16%), Swegon (13%) och Tomra (12%).
Senaste tio åren har Latours avkastning varit som den i princip varit från start, fantastisk. De har bjudit på hisnande 762% i totalavkastning, i jämförelse mot OMXS30GI som under samma period avkastat 138%. Detta innebär alltså en CAGR/årlig tillväxt på helt galna 24%, samtidigt som index CAGR alltså blir mer rimliga 9%. Fullständigt makalös avkastning har man fått om man varit investerad i Latour senaste decenniet.
Senaste året har substanspremien i Latour rusat iväg. I vanliga fall brukar Latour handlas till en premie på 10-13% (baserat på snittet senaste tre och fem åren). Just nu handlas Latour dock till hela 30% premie. Detta är dock inget mot senaste månaderna, då den som mest handlats till nästan 70%. Nyligen skedde en placing (stor försäljning utanför börsen) vilket tryckte ner kursen ordentligt i fredags. Detta var väldigt sunt för aktiekursen, men trots detta är det alltså inget fyndläge alls i Latour just nu. Denna data hittar du smidigt på https://ibindex.se/.
Jag äger Latour i min investmentbolagsportfölj och planerar att göra det under en lång tid framöver. De har en historia som osar av framgång och jag vill gärna vara med på deras fortsatta resa. Jag har dock inte fyllt på mitt innehav på ganska länge då substanspremien som sagt rusat iväg under året. Jag hoppas den snart är nere på lite rimligare nivåer så man kan fylla på innehavet med gott samvete!
Äger du Latour?
Vill du månadsspara i ett gäng investmentbolag på ett smidigt sätt, så gillar jag Spiltan Aktiefond Investmentbolag.
Vill du läsa mina andra inlägg om investmentbolagen kan du göra det här:
Bure
Creades
Industrivärden
Investor
Kinnevik
Tycker detta bolaget är grymt och är en av de första aktierna jag köpte. Då till en 15% premie!
Dels så förstod jag inte premie/rabatt, dels så fastnade jag för Svensson, VD. Precis som Hedlund i Svolder så ingav han ett förtroendeingivande sätt!
Ett buy ’n’hold bolag hos mig!
Grymt att du lyckades plocka upp ett bolag som Latour som en av dina första aktier, istället för ett förhoppningsbolag som inte tjänar pengar. Ett fint bolag att lägga i byrålådan!! 🙂