Investmentbolaget Lundbergföretagen

Året var 1944 när Lars-Erik Lundberg grundade företaget som senare skulle bli investmentbolaget Lundbergföretagen. På den tiden bedrev de hela byggprocessen av bostadsbyggnation, från markarbete till färdig produkt. Idag är de ett mycket bredare bolag, men inriktningen på fastigheter lever delvis kvar. Affärsidén är att vara ett investeringsföretag som genom att vara en aktiv och långsiktig ägare förvaltar och utvecklar ett antal portföljbolag.

1983 börsnoterades bolaget med VD Fredrik Lundberg i spetsen, och som än idag är VD för bolaget. Familjen Lundberg står fortfarande idag för en stor del av ägandet av aktierna i bolaget, nämligen hela 42%. Detta är en av anledningarna till att jag gillar investmentbolagen på Stockholmsbörsen starkt, det finns nämligen oftast en stark huvudägare av kött och blod.

Idag har Lundbergföretagen en diversifierad portfölj. De består av det helägda fastighetsbolaget Fastighets AB L.E. Lundberg (ca 16% av substansvärdet) och dotterbolagen Hufvudstaden (11%) och Holmen (20%). Investmentbolaget äger även stora andelar i Industrivärden (20%), Indutrade (16%), Husqvarna (4%), Handelsbanken (4%), Sandvik (6%) och Skanska (4%). De flesta av ovan nämnda bolag är välkända, vad deras egna fastighetsbolag pysslar med kanske dock inte är lika känt. Det består av 132 fastigheter, där de även faktiskt byggt den största delen i egen regi. Fastigheterna är 50% bostäder och resterande del kommersiella fastigheter som t.ex. kontor och handelsfastigheter men även utbildningslokaler, gym, biografer, lager och industri.

De senaste tio åren har Lundbergföretagen bjudit på en totalavkastning på 322%. Detta i jämförelse med OMXS30GI som under samma period avkastat 145%. Detta ger alltså en CAGR/årlig tillväxt på 15,5% respektive 9,37%. Lundbergföretagen har onekligen varit en bra investering senaste decenniet.

Lundbergföretagen är ett av få investmentbolag vars substanspremie inte rusat den senaste tiden. Det treåriga snittet för Lundbergföretagen ligger på -1,86%, dvs. en liten substanspremie. Just nu är det dock en liten, liten substansrabatt och den ligger på +0,39%. Denna data hittar jag på www.ibindex.com.

Jag äger själv Lundbergföretagen i min investmentbolagsportfölj, och även om jag inte tror det är en kursraket tror jag den kan erbjuda en fin avkastning på lång sikt.

Äger du Lundbergföretagen?

Vill du månadsspara i ett gäng investmentbolag på ett smidigt sätt, så gillar jag Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Vill du läsa mina andra inlägg om investmentbolagen kan du göra det här:
Bure
Creades
Industrivärden
Investor
Kinnevik
Latour

4 svar på ”Investmentbolaget Lundbergföretagen”

 1. Äger inte och aldrig riktigt kommit till skott här. Gillar Lundberg som VD och känslan av att han styr med järnhand.

  När man valde mellan ib bolag så minns jag att jag tyckte Lundberg var lite väl tunga inom fastighet, vilket fick mig att välja Industrivärden istället och plocka in Wallenstam och Kungsleden i portföljen som rena fastighetsbolag.

  Svara
  • Ah, intressant val! Känner du dig sugen på att plocka in Lundbergföretagen nu då eller känner du dig nöjd som det är? 🙂

   PS. Funkar mailnotisen nu? 😉

   Svara
 2. Eventuellt plockas de in i pensionsväskan i framtiden, tycker Svolder och Latour kan ge bättre totalavkastning i övriga portföljer (äger dock svolder i pensionsväskan). Även nyfiken på om de kommer merga Industrivärden. Bygger ju på sitt innehav mer och mer.

  Jepp, det dök upp ett mejl 🙂

  Svara
  • Okej, ja de är ju två fantastiska bolag med! På lång sikt kan det säkerligen bli så att de slås ihop, Lundberg bara fortsätter ju tanka! 🙂 Toppen, tack!

   Svara

Lämna en kommentar