Investmentbolaget Öresund

Investmentbolaget Öresund är ett bolag som skapades 1961 då Skandia köpte upp sjöförsäkringsbolagen Öresund, Ägir och Stockholms Sjö. Öresund har alltså sitt ursprung i Sjöförsäkringsaktiebolaget Öresund som bildades redan 1890.

Investmentbolagets affärsidé är att ge Öresunds aktieägare en god långsiktigt avkastningen genom att huvudsakligen investera i nordiska värdepapper, ha en hög soliditet, ha låga förvaltningskostnader samt ha en flexibel likviditetspolitik. VD i bolaget är Nicklas Paulson och styrelseordförande är Mats Qviberg. Största ägare är alltså också Qviberg, som totalt äger 23% av bolaget. 2012 knoppades investmentbolaget Creades av, med Sven Hagströmer i spetsen, från Öresund. Detta då Qviberg och Hagströmer beslutade sig för att gå skilda vägar efter HQ-kraschen.

Investmentbolaget Öresund – Innehav

Öresunds absolut största innehav är Bilia, som utgör 25% av substansvärdet. Några av de övriga större innehaven är Scandi Standard (8%), Musti (8%), Q-Linea, SEB och Fabege (5%). 

Senaste tio åren har avkastningen ex. utdelning i Öresund bjudit på 319%. Detta i jämförelse med OMXS30 (ex. utdelning) som varit 150%. Detta ger en CAGR/årlig tillväxt på 15% respektive 9,6%. En fin CAGR-siffra, men senaste tre årens kursutveckling i Öresund har däremot varit sisådär, nämligen relativt svaga 13%. OMXS30 har under samma period gått starkt, 46%. Om det bara är en tillfällig formsvacka eller början på en svagare utveckling återstår att se.

Öresund – Substansvärde

Öresund brukar handlas till en liten premie på i snitt mellan 1-5% de senaste fem åren, men just nu handlas den till en premie på upp emot 8%. Något dyrare än vanligt alltså men inget emot vissa övriga investmentbolag som har handlats upp till helt galna nivåer.

Jag äger för närvarande inte Öresund då jag inte är jätteimponerad av innehaven. Jag blir dock gärna motbevisad och historiskt har ju faktiskt Qviberg och Öresund givit god avkastning.

Äger du Öresund?

Vill du månadsspara i ett gäng investmentbolag på ett smidigt sätt, så gillar jag Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Vill du läsa mina andra inlägg om investmentbolag kan du göra det här:
Bure
Creades
Industrivärden
Investor
Kinnevik
Latour
Lundbergföretagen
Ratos
Svolder
VNV Global
Traction

2 svar på ”Investmentbolaget Öresund”

  1. Ett av få IB som jag aldrig fastnat för. Haft några felaktiga försäljningar genom åren tycker jag, däribland Svolder.

    Dock upplever jag Qviberg som en insiktsfull och begåvad så Öresund kan mycket väl börja leverera igen.

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version