Investmentbolaget Spiltan

Nyligen noterades investmentbolaget Spiltan på NGM PepMarket vilket innebär att man nu äntligen kan handla Spiltan på ett ISK. Tidigare kunde man enbart handla aktien via Pepins och då alltså på ett ISK, utan då enbart i en traditionell depå.

Spiltan är mest känt av två olika anledningar. Den ena anledningen är deras fonder, där Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en av de mest populära fonderna i Sverige. Den andra anledningen är VD Per Håkan Börjesson som skrivit böcker om aktiesparande och en del kallar honom till och med Sveriges Warren Buffett!

Investmentbolaget Spiltan – Bolaget

Spiltan grundades i Stockholm 1985 som en aktieklubb med omkring 40 medlemmar. Investment AB Spiltan bildades sedan 1986. Namnet Spiltan kommer från att en av de första aktieägarna tyckte att bolaget skulle ha en lantlig profil. 

År 1997 fick Spiltans verksamhet en tydligare inriktning när Per H Börjesson, som varit bolagets VD sedan starten, anställdes på heltid. Spiltan investerar brett inom tech, finans, fastigheter och industri. Mest tid läggs på investeringar i växande teknikbolag. Spiltan eftersträvar en årlig totalavkastning som överstiger 15 procent över en konjunkturcykel.

Spiltans Investeringar

Bland bolagens absolut största och framgångsrika investering hittar vi gamingbolaget Paradox som står för 33% av bolagets substansvärde. Bland övriga noterade investeringar hittar vi bl.a. Teqnion, Alcadon Group, Byggmästare A J Ahlström, Instalco och Swedencare.

På den onoterade delen hittar vi deras egna fondbolag Spiltan Fonder som står för 7,4% av substansvärdet. Några andra onoterade/inte innehav på Stockholmsbörsen är KlaraBo, Berkshire Hathaway samt P&E Fastigheter.

Investmentbolaget Spiltan – Substansvärde

Att investera i Spiltan har varit en fruktansvärt bra investering. Detta är mycket tack vare en tidig investering i Paradox som visat sig vara enormt lönsam. Detta har lett till Paradox stora andel i portföljen, den har helt enkelt växt sig stor av sig själv. De senaste 5 åren har Spiltan haft en avkastning på 16% årligen (CAGR). Under samma period har OMXSGI avkastat  17,5%. Om man istället kollar på 10 års sikt har Spiltan haft en CAGR på hisnande 40% medan OMXSGI ligger på 16,5%.

Spiltan har oftast handlat med en ganska stor rabatt, vilket kanske inte varit så konstigt då de varit noterad på en ganska otillgänglig lista där man ej kunnat äga bolaget i en ISK. Snittrabatten de senaste 3/5 åren har varit omkring 24% rabatt. När bolaget noterades nyligen och gjorde det möjligt för enklare handel av aktien, och handel på ISK, drog dock aktiekursen iväg. Det gör att man nu handlas till en premie på 9%. Denna data hittar du smidigt på ibindex.

Jag äger inte Spiltan men jag måste medge att jag börjat bli sugen på att lägga till de i min investmentbolagportfölj nu när man kan handla de via ISK. Per H Börjesson är en man jag gärna tar rygg på och jag gillar många av bolagen i portföljen.

Det finns dock ett par frågetecken kring en ev. investering. Att den bara handlas en dag i veckan är inte ultimat. Helst skulle jag vilja att den handlas varje dag, precis som alla andra aktier. Att substanspremien är på ATH (all time high) gör att ett köp inte heller känns superlockade för tillfället. Det sista frågetecknet är Paradox, som haft ett tufft år, och som samtidigt står för en väldigt stor del av portföljen. Kanske för stor?

Äger ni Spiltan?

Vill du månadsspara i ett gäng investmentbolag på ett smidigt sätt, så gillar jag Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Vill du läsa mina andra inlägg om investmentbolag kan du göra det här:
Bure
Byggmästare A J Ahlström
Creades
Industrivärden
Investor
Kinnevik
Latour
Lundbergföretagen
Ratos
Svolder
VNV Global
Traction
Öresund

4 svar på ”Investmentbolaget Spiltan”

 1. PH Börjesson kan jag hålla med om vad gäller ”ta rygg på”. Verkar uppenbart generös och givmild men ett bra affärssinne.

  Att aktien enbart går att handla en/vecka känns ju som ett medvetet val av Spiltan bara för att få långsiktiga ägare. Svårt att köpa, svårt att sälja typ.

  Är det sista svenska ib nu? Dags för olika konglomerat eller utländska ib kanske? 😉

  Svara
  • Håller helt klart med! Han verkar vara en riktigt klipsk och bra man! 🙂
   Jo, kanske, såklart kan man se fördelar med veckovishandel med. Men det känns som man blir mer instängd och får mindre frihet.
   Haha, har faktiskt ett IB kvar som jag tänkt skriva om! Kan du gissa vilket det blir? 😉

   Svara
   • Det är sant men som jag skrev, säkert ett medvetet val av Spiltan för att behålla sina ägare längre 😉

    Utan att kolla efter hade jag gissat på Storskogen eller Flat Capital. Annars har jag ingen aning!

    Svara
 2. Det är sant men som jag skrev, säkert ett medvetet val av Spiltan för att behålla sina ägare längre 😉

  Utan att kolla efter hade jag gissat på Storskogen eller Flat Capital. Annars har jag ingen aning!

  Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version