Investmentbolaget Svolder

Ett av de mer populära investmentbolagen som fokuserar på småbolag är investmentbolaget Svolder. 1993 gör Alfred Berg Kapitalförvaltning en analys av nordiska små bolags värdering i förhållande till stora. Analysen visar stor potential för aktier i små och medelstora bolag i Sverige och Finland. Investment AB Bure, Banco Fonder, AMF Pension och Alfred Berg bildar tillsammans med ett gäng privatpersoner går ihop och bildar tillsammans investmentbolaget Svolder i juni 1993.

Nuvarande VD Ulf Hedlundh florerar ofta i diverse poddar och börs-TV. Jag tycker han är väldigt intressant att lyssna till, nyligen var han bl.a. med i Sparpodden. Han följer även pilotskolan då han äger en stor stek i bolaget själv.

Svolder är noterat på Stockholmsbörsen mellanlista, mid cap. Bolaget fokuserar på att hitta små och medelstora företag med långsiktig tillväxtpotential. Portföljbolagen har vissa krav på sig, de ska vara noterade på Stockholmsbörsen, ej ha börsvärde på över 20 000 MSEK, ha etablerade företagsmodeller samt utdelningskapacitet och utdelningsvilja. De största bolagen i portföljen just nu är Garo (18% av substansvärdet), Troax (14%), Nordic Waterproofing (10%) samt Elanders (6%). Svolder består av endast 5 anställda.

De senaste tio åren har Svolder bjudit på en totalavkastning på 603%. Under samma period har exempelvis Stockholmsbörsen breda index OMXSGI haft en avkastning på 214%. Detta ger en CAGR/årlig tillväxt på 21,5% respektive 12,1%.

Just nu slog Svolder precis över till en substansrabatt efter att ha legat på en premie en längre stund. Nuvarande rabatten är runt 2%. Snittrabatten på Svolder ligger på 5-6% de senaste 3 och 5 åren. Denna data hittar du smidigt på ibindex. Alltså inget superfyndläge men samtidigt inte särskilt dyrt om man är långsiktig.

Svolder återfinns i min investmentbolagsportfölj och jag har inga planer på att göra mig av med det innehavet. Jag gillar deras fokus på småbolag samt tycker deras VD Ulf verkar vettig och klok. Jag hoppas och tror att de kommer fortsätta prestera bra även i framtiden.

Äger ni Svolder?

Vill du månadsspara i ett gäng investmentbolag på ett smidigt sätt, så gillar jag Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Vill du läsa mina andra inlägg om investmentbolagen kan du göra det här:
Bure
Creades
Industrivärden
Investor
Kinnevik
Latour
Lundbergföretagen

3 svar på ”Investmentbolaget Svolder”

  1. Grymt bolag och VD. Även om det talas en del om deras förvaltningsavgift blir något hög (vet ej själv hur jag får fram det) så tycker jag det är befogat.

    Dock börjar steken i Garo skena något enligt mig. Men litar på Hedlundh och gänget, de vet nog bättre än jag.

    Svara
    • Håller helt klart med! Deras avgift var lite högre förr, men i takt med att företaget blivit större har den minskat något. Förvaltningskostnaden låg på 0,6% 19/20 men var 1,3% 15/16. (Du hittar den här: https://svolder.se/investor-relations/femarsoversikt/) Överlag spelar avgiften ingen jätteroll i mitt tyckte så länge bolaget presterat bra avkastning, vilket de verkligen gjort! 😀

      Svara

Lämna en kommentar