Investmentbolaget Traction

Vi fortsätter investmentbolagsserien med investmentbolaget Traction. Ett bolag jag tidigare ägt men faktiskt relativt nyligen sålt av. Anledningen finner ni lite längre ner, men först lite bakgrund om detta bolag.

År 1974 grundades Traction AB av entreprenören Bengt Stillström som en enmans konsultfirma. Efter tio år växte bolaget och man blev upp till tio anställda. I början av 90-talet förändras Traction från tidigare konsultbolaget till att mer agera som en aktiv ägare. Petter Stillström tog över stafettpinnen från pappa 2001 och är VD än idag.

Traction handlas på mid cap på Stockholmsbörsen. Deras affärsidé är att genom aktivt ägande av hel- och delägda bolag bedriva ett utvecklings- och förändringsarbete i syfte att uppnå en hög avkastning och värdetillväxt. Bolaget har även en investeringsverksamhet i syfte att uppnå en god avkastning på bolagets kapital. Tractions roll bygger på ett aktivt och långsiktigt ägande. De har inget fokus på någon särskild bransch utan kan investera alla bolag som prioriterar affärsmässighet, långsiktighet och sunt företagande.

Det absolut största innehavet är likvida medel och räntepapper. Detta står för 36% av substansvärdet. De största aktieinnehaven är Softronic (11%), OEM International (9%) samt Drillcon (7%). De senaste tio åren har Traction haft en kursuppgång på 157% samtidigt som OMXSPI (alltså breda Stockholmsbörsen ex. utdelning) avkastat 147%. Detta är en CAGR/årlig tillväxt på 9,9% respektive 9.46%. Alltså ingen galen överavkastning och om man tar hänsyn till utdelning blir istället index avkastning snäppet högre.

I dagsläget får man 8% rabatt när man köper Traction jämfört med deras substansvärde. Detta i jämförelse mot de tre-åriga snittet som ligger på något lägre 5%. Denna rabatt tycker jag dock är i lägsta laget eftersom nästan 40% av bolaget består av likvider och räntepapper. Denna data kan du smidigt hitta på ibindex.se.

Jag har som sagt tidigare ägt Traction, och som ett defensivt innehav kan det fungera bra. Jag vill dock vara exponerad till 100% mot aktier med mina pengar som är tillägnade aktier och vill därav inte lägga pengar på att köpa kassa. Därav mitt beslut att sälja av Traction. Det ska dock bli spännande att följa hur och om de kommer använda sig av sin kassa framöver.

Äger ni Traction?

Vill du månadsspara i ett gäng investmentbolag på ett smidigt sätt, så gillar jag Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Vill du läsa mina andra inlägg om investmentbolagen kan du göra det här:
Bure
Creades
Industrivärden
Investor
Kinnevik
Latour
Lundbergföretagen
Svolder
VNV Global

Lämna en kommentar