Investmentbolaget VEF

Investmentbolaget VEF är ett litet mindre investmentbolag som kanske gått under radarn för många. Idag är rabatten väldigt stor så jag tänkte det kunde vara kul att dyka ner lite lätt och spana in vad detta är för investmentbolag!

VEF gick tidigare under namnet Vostok Emerging Finance. Bolaget är noterat på First North-listan i Sverige. Störst fokus innehas på bolag verksamma inom Fintech-branschen, vilket inkluderar teknikbolag i finanssektorn. Bolaget portfölj består vanligtvis av bolag i tidig tillväxtfas med nytänkande produkter och tjänster inom konsumentkredit, betalningslösningar, penningöverföring och försäkringar.

Investmentbolaget VEF – Innehav

Bland VEF:s största innehav hittar vi Creditas (51% av portföljen), Konfio (18%) samt Juspray (6%). Creditas är latinamerikas ledande digitala lånebolag med fokus på att utnyttja säkerheter för att erbjuda konsumenter lån till mer överkomliga priser. Brasilianska konsumenter betalar nu några av världens högsta genomsnittliga blancoräntor på över 100%.

Konfio är ett bolag som bygger digitala betalnings, bank och mjukvaruverktyg för att öka småföretags tillväxt och produktivitet. Juspay är ett av Indiens ledande betalningsföretag.

De senaste fem åren har aktien bjudit på en avkastning på 162%. Detta samtidigt som index, OMXSGI avkastat 87%. Detta ger en årlig tillväxt/CAGR på 21% respektive 13%.

VEF – Substansvärde

Substansrabatten i VEF är just nu 34%. De senaste tre och fem åren har snittrabatten varit 9% respektive 14%. Denna data hittar du smidigt på ibindex.se.

Innehaven i VEFs portfölj är tillväxtbolag vilket gör dem extra känsliga för både högre räntor och riskpremier. Såvida inget dramatiskt inträffar behöver VEF sannolikt värdera ner sina innehav i kommande rapport och då ser substansrabatten inte lika hög ut. Deras senaste rapport där de rapporterade substansvärden var alltså 2:a februari, vilket var för en liten stund sen. En annan faktor jag tror kan påverka substansrabatten, åtminstone litegrann, är deras historiska koppling till investeringar i Ryssland. I dagsläget är dock endast 2% av deras portfölj investerat i Ryssland.

Jag äger VEF i min investmentbolagsportfölj. Jag ser dem som ett spännande bolag med fin, men relativt kort, historik. Det är dock viktigt att poängtera att detta är ett ganska litet bolag och jag ser dem som en krydda i portföljen som tillsammans med flera större investmentbolag som t.ex. Investor kan bilda en fin portfölj.

Äger ni VEF?

Vill du månadsspara i ett gäng investmentbolag på ett smidigt sätt, så gillar jag Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Vill du läsa mina andra inlägg om investmentbolag kan du göra det här:
Bure
Byggmästare A J Ahlström
Creades
Industrivärden
Investor
Kinnevik
Latour
Lundbergföretagen
Ratos
Svolder
VNV Global
Traction
Öresund

2 svar på ”Investmentbolaget VEF”

  1. Intressant. Kan inte vara lätt att driva lånebolag i latinamerikanska länder som ofta har en så hög inflation (fast det kanske gäller många fler länder nuförtiden). Sköts det bra finns det definitivt en hel del pengar att tjäna och det verkar ha gått bra än så länge. Tror jag lägger in det på bevakningslistan och forskar vidare lite.

    Mina enda investeringsbolag är riiiktigt små: Coloured Ties Capital och Aberdeen International.

    Svara
  2. Aldrig riktigt fastnat för VEF. Kanske för att det är lite för litet bolag men kanske får ta en kik igen.

    Äger själv större pjäser som Investor och Latour men även Creades och Svolder.

    Svara

Lämna en kommentar