VNV Global – Investmentbolag – Innehav

Investmentbolaget VNV Global är ett ganska nytt investmentbolag, det startades 1996 under namnet Vostok Nafta och investerade då mestadels i Ryssland. 2007 bytte de inriktning till onoterade tech-bolag med hög tillväxt och de letar dessa investeringar globalt. 2020 bytte de namn till VNV Global, och tidigare hette de Vostok New Ventures. 

VNV Global Innehav

Deras innehav är väldigt intressanta i mitt tycke, bland de största innehaven hittar vi Babylon (36% av substansen), BlaBlaCar (17%) och Gett (10%). Inga jättekända bolag men jag tänker att jag kan beskriva de kort. Babylon är ett företag baserat i London som erbjuder digital hälsovård i mobilen/dator, i likhet med t.ex. Kry. BlaBlaCar erbjuder en tjänst som sammanför människor som vill resa en viss längre sträcka med förare som ska åka den sträckan så att båda kan spara pengar genom att dela på kostnaden. Detta bolag är grundat i Frankrike. Detta resenätverk är okänt för oss i Sverige men har just nu 25 miljoner aktiva användare i kvartalet. Gett erbjuder användare att boka en licensierad taxi genom telefonen, och används bl.a. i Ryssland, Israel och England. VNV äger också lite mer kända svenska bolag såsom Hemnet (4%) och Voi (12%).

VNV Global har de senaste tio åren varit en lyckad investering, de har bjudit på en kursuppgång på nästan 520%. Under samma period har breda Stockholmsbörsen avkastat 208% inkluderat utdelningar. Detta ger en årlig avkastning på 20% om året för VNV respektive 11,91% för Stockholmsbörsen.

Substansvärdet

VNV har senaste tiden fått en rejäl uppvärdering och handlas i skrivande stund till 11% premie. Detta i relation till deras treåriga snitt som är 20% rabatt. Denna data hittar du smidigt på https://ibindex.se/. Detta är en ganska stor skillnad och man kan fråga sig vad detta beror på. En anledning kan vara att deras största innehav Babylon sägs börsnotera sig under 2021. Detta tror folk skulle leda till en ordentligt uppvärdering av Babylon vilket i sig skulle leda till att VNVs substansvärde skulle öka drastiskt. Även Hemnet ryktas det om ska notera sig under 2021 och även det skulle det kunna leda till en uppvärdering av bolaget.

Jag har tidigare inte ägt några aktier i VNV Global, men jag har faktiskt senaste tiden köpt in mig litegranna i bolaget i min investmentbolagsportfölj. Jag började med ett litet mindre köp, med hopp om att fylla på innehavet framöver. Det är inget stort bet för mig då det är en väldigt liten andel av min totala portfölj, men jag måste ändå säga att de digitala bolagen i deras portfölj är spännande. Att dessa rykten om noteringar hägrar har drivit upp kursen rejält, och det är inget direkt reapris just nu även om premien tidigare var upp emot 40%. På lång sikt tror jag att dessa köp kan bli bra ändå.

Äger du VNV Global?

Vill du månadsspara i ett gäng investmentbolag på ett smidigt sätt, så gillar jag Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Vill du läsa mina andra inlägg om investmentbolagen kan du göra det här:
Bure
Creades
Industrivärden
Investor
Kinnevik
Latour
Lundbergföretagen
Svolder

3 svar på ”VNV Global – Investmentbolag – Innehav”

 1. Detta är ju ett bolag jag aldrig fastnat för. Kan inte sätta fingret på det men förstår inte deras investeringar och ett par namnbyten för mycket (varför måste man byts öht?).

  Men det blir kul och följa din resa i bolaget. Tänkte du göra nått djupare inlägg/analys också?

  Svara
  • Haha, förstår vad du menar och kände typ likadant (därav att jag inte ägt det tidigare). Men när jag läste på lite mer om innehaven tyckte jag det lät som flertalet väldigt digitala och ”moderna” bolag, vilket lockade mig till sist.

   Nja, tror inte det, bolagsanalys är nog inte min starkaste sida som den glada amatör jag är, men har faktiskt klurat på ett litet inlägg om vad för typ av bolag jag gillar, likt inlägget om olika nyckeltal för att värdera bolag!

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version