Jag är miljonär!

I torsdags den 25:e juni 2020 blev jag som 25-åring “Avanzamiljonär” ! (Kanske ett ord som borde komma med i kommande upplaga av SAOL). Såklart en mäktig känsla och något som jag längtat efter, ända sedan jag startade min sparresa i slutet av 2016. Att nå miljonen har inte varit ett mål i sig, då jag inte kan påverka när det händer (dvs. hur börsen går). Istället har mina mål fokuserat på nysparande samt på avkastning relativt index. Miljonen är ju dock ändå en stor och kul milstolpe, och när jag för två månader sedan hade ett kapital på 800.000:- på Avanza, kändes miljonen under 2020 som en väldigt avlägsen tanke. Att jag skulle nå miljonen under 2020 kändes ännu längre bort 1 januari 2019. Då var portföljvärdet endast 367k. Ett stort nysparande och en rejäl uppgång under 2019 har lagt grunden till att detta kunde ske!

Ovanför ser ni lite bilder på hur vägen till miljonen sett ut. Som ni ser har den varit långt ifrån spikrak. Första två åren visste jag inte riktigt vad jag höll på med, utan testade mig fram och provade massa olika saker. Efter det började sedan tydligare strategier växa fram och det gav resultat direkt. Största framgången var väl egentligen när jag slutade investera i hypade förhoppningsbolag som Crowdsoft/Flowscape, Fingerprint och Starbreeze, vilka var bland de första aktierna jag köpte. Min nuvarande portfölj/strategi känner jag mig mycket bekväm med även om den också såklart kommer utvecklas med åren. 

Vi kan också utläsa från bilderna att min gedigna sparande i vått och torrt lagt grunden för resultatet. 2019 års nysparande kommer bli svårt att nå framöver då jag då jobbade med min enskilda firma och var fullbokad med bra betalt hela året. I år gick jag över till anställning, vilket lett till lite lägre lön, men mer trygghet och framförallt mer spännande utmaningar och projekt.

Ni ser också på ena bilden att portföljvärdet är lite över 1.200.000:- på en bild, men räknar inte riktigt med de där 200.000:- i vägen mot miljonen då de ligger på ett sparkonto på Avanza och egentligen är en utökning av bolånet som jag mest skaffade för att kunna spara lite extra under corona. Börsen gick dock upp väldigt fort igen, och bolånepengarna kom in lite för sent för att det skulle kännas bekvämt att investera de då. Nu har jag de redo för ev. korrektion, annars är tanken att amortera tillbaka det mesta. Lite åker nog in på börsen oavsett, då min belåning på bostaden endast är ca 30%. En liten läxa att ta med sig dock, det är bra att ha ev. kapital redo snabbare. Jag köpte dock frikostigt under corona med hjälp av högt månadssparande och lite snyltning från bufferten, så jag känner mig inte särskilt bitter ändå!

Såklart borde jag ju fira denna milstolpe litegrann, har ni några tips på hur så kom gärna med idéer! Har ni nått miljonen och hur firade ni?

Jag får även passa på att tacka alla er som läser här, kommenterar och bollar idéer, utmanar mina tankar och inspirerar. Tack! Ni och alla på finanstwitter gör vägen till ekonomisk trygghet så mycket roligare! 🙂

This article has 10 comments

 1. Daniel H. Komarica Reply

  Härligt jobbat! Fortsätt på den inslagna vägen och glöm inte bort bloggen nu bara;)

  • Snålänningen Reply

   Tack så mycket Daniel! Haha, nejdå, haft lite midsommmarledigt nu bara 😉

 2. Hanz Reply

  Grattis
  Du kan ju fira som Ingvar Kamprad. Köpa mjölk utan kort datum. 😉

  • Snålänningen Reply

   Haha, ett väldigt bra tips, tack! Ska fundera på om jag verkligen ska unna mig så mycket dock, kanske får ta det vid nästa miljon! 😉

 3. Investeraren_tw Reply

  Bra jobbat. Vid 25 hade jag studielån och inte mycket av tillgångar, även om det löste sig med tiden ändå 🙂
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  • Snålänningen Reply

   Tack så mycket! Ja, vi alla trillar in på resan mot ekonomisk trygghet vid olika tidpunkter. Att bara komma igång med den, är en stor vinst i sig! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.