Spara mer eller jobba mindre?

Häromdagen funderade jag och Pappa betalar? om att börja jobba mindre på Twitter. Det känns lite lustig att skriva om det just nu då jag senaste två veckorna jobbat 120h. Det kanske är en vanlig vecka för många av er men jag blir själv ganska seg när jag jobbar så mycket, och framförallt känner jag saknad av tid. Det är också därför det inte direkt haglat blogginlägg här. Nu är det ändå så att det är med delvis egen vilja som jag jobbar övertid, det ger bra med pengar samtidigt som man inte vill lämna kollegorna i sticket. Det kommer bli ett bra tillskott av slantar i portföljen och julklappskassan kommande månad i alla fall!

Portföljen klev över 700k igår och det känns som miljonen närmar sig med stormsteg. Skulle miljonen kanske vara tidpunkten då man ska börja gå ner i arbetstid? Eftersom jag inte har ren “FIRE” som mål, borde jag egentligen inte vara rädd för att jobba lite mindre. På ett eller annat vis kommer jag nog alltid jobba då jag jobbar med min hobby, därav inte målet att helt sluta jobba. Det jag däremot skulle värdesätta är att ha lite mer fritid, helst nu direkt. Samtidigt vore det så skönt att spara ihop en summa som åtminstone täcker mina grundläggande utgifter innan man börjar gå ner i tid, kanske 2-3 miljoner. Jag vet ju också att det är nu i början av sparandet som jag verkligen kan dra nytta av en av de viktigaste parametrarna när det kommer till investerandet, tiden. 

Miljonär innan 30 skrev ett inlägg just detta för ett tag sedan. Två av alternativen han nämner är att spara hårt till 40 och sen aldrig mer behöva jobba, eller att jobba 50% tills man är 70. Detta förutsatte då att man var precis börjat jobba när man är 25 och kan spara halva lönen. Dessa förutsättningar stämmer ganska bra på mig, med skillnaden att jag började jobba för fem år sedan och redan sparat ihop 700k. Om jag skulle gå ner på halvtid när jag nått miljonen skulle jag nog ändå kunna spara 2000:- i månaden om jag levde någorlunda sparsamt. Efter 20 år (då jag är runt 50-års åldern) skulle jag då ha ett kapital på 8.250.000:-. (Räknat på 10% avkastning årligen.) Detta efter att ha jobbat halvtid i 20 år. Där ser man verkligen hur mycket effekt tiden, och att ha sparat mycket i unga år, har. Så att gå ner till kanske 80% när man nått 1 miljon kanske inte är hela världen ändå…

2 svar på ”Spara mer eller jobba mindre?”

 1. Grattis till 700k, bra jobbat!

  Om man nu trivs på sitt arbete är det kanske inte antal % som är viktigt utan att man lär sig att endast arbeta de tider man ska göra. Är lätt hänt att man gärna jobbar extra för att vara sjysst och hjälpa andra, men någon gång måste man tänka på sig själv.

  För jobbar du endast ordinarie timmar helt plötsligt så kommer du ha mera tid över istället för den förväntade övertiden.

  Svara
  • Tack så mycket Daniel! Jo, det är faktiskt sant. Brukar normalt sett inte jobba så mycket övertid, men i slutet av projekt är det nästan omöjligt att undvika 50-90h veckor. Som tur är händer det ganska sällan! Och det är nog så att man känner extra sug efter fritid efter sådana veckor, när det är normal belastning känns det såklart bättre. Men kan inte släppa tanken på alltid ha långhelg och t.ex vara ledig på måndagar. Ha en dag där man verkligen kan fokusera på sina intressen och egna projekt!

   Svara

Lämna en kommentar