Jobba hemifrån och belåning

Vår arbetsgivare tog ett beslut jag faktiskt inte trodde var möjligt. Jag jobbar inom en känslig bransch där material absolut inte får hamna i fel händer. Ändå togs beslutet om att alla anställda och konsulter skickas hem, för att jobba hemifrån. Det känns som de aldrig hade tagit beslutet om de inte absolut var tvungna, men de gjorde det ändå innan rekommendationen kom från regeringen vilket känns ganska fint. Man börjar förstå allvaret i det här mer och mer. Det är lite svårt att smälta till en början, men antalet sjuka ökar och de kraftigare åtgärderna för att förhindra smittspridningen kommer påverka ekonomin allt mer. Förhoppningsvis kommer dock vändningen lika fort som när viruset kom. Om ett par månader när sommaren och värmen kommer, och kanske även ett vaccin kan komma fram. Spännande tider att uppleva hur som helst, detta kommer garanterat gå till historieböckerna.

Börsen då, den går som tåget fast åt andra hållet. Idag tisdag gick den dock faktiskt upp ett par procent, men jag lyckades ändå hamna runt nollstrecket. I dessa volatila rörelser känns det som man ena dagen spöar index med några procentenheter för att i nästa få stryk med några procentenheter. Även här kommer det bli väldigt spännande att se vart detta året tar vägen, kommer vi lyckas hamna på plus när året är slut? Det beror till största del på hur fort detta blåser över och vilka effekter det får på företagens vinster. 

Man ska köpa när det gör ont och det har verkligen börjat göra ont vissa dagar nu. Detta har fått mig att tänka på om det är dags för öka min belåning litegrann. Jag har sedan länge tänkt att jag egentligen har lite för låg belåning sett till hur låg räntan är och förmodligen kommer vara närmsta åren. Just nu ligger jag på 27% i belåning på min bostad. Jag ansökte faktiskt igår om 200k till vilket då skulle öka min belåning till 34%. Detta känns fortfarande ganska lågt och min månadskostnad skulle bara höjas någon hundralapp i månaden.

Jag valde att utöka mitt bostadslån istället för att belåna mina värdepapper för att det känns tryggast. Med Avanzas superlån skulle jag kunna låna 50.000:- kostnadsfritt men samtidigt finns det risk att börsen går ner mer, vilket innebär att belåningsgraden skulle öka vilket skulle leda till ränta. Det skulle endast leda till 0,99% ränta först, men i samband med att belåningsgraden höjs, höjs också risken. Min belåningsgrad för bostaden kommer inte öka efter jag tagit ut pengarna oavsett hur börsen går. Räntan för mitt bostadslån är 1,29% vilket är lite dyrare än vad det skulle blivit genom Avanza, men jag känner att den extra tryggheten och smidigheten är värt det. Framförallt hoppas jag att avkastningen bra mycket högre än 1,29% per år efter att denna nedgång är över.

Jag gjorde igår en tweet angående hur Länsförsäkringars Fastighetsfond presterade efter finanskrisen 2008. Min tweet lät såhär:

Under finanskrisen 2008 gick Länsförsäkringar Fastighetsfond ner omkring 55%. Mellan 2009-2019 hade de CAGR, årlig avkastning, på 21%. Just nu är fonden ner 43,5%. Börjar fundera på att lägga till denna i min fondportfölj kommande veckor!

Med 200.000:- extra efter/i en börsnedgång hoppas jag få fin hävstång framöver. En del av dessa kommer nog hamna i denna fond. Om vi leker med tanken att fonden kommer prestera lika bra kommande tio år, alltså 21% per år, skulle jag få 1.150.000:- i avkastning efter tio år. Den lär nog dock inte lyckas bli decenniets bästa fond igen, men jag är supernöjd om den skulle ge någon procentenhet över index i alla fall. Jag kommer dock ta det försiktigt och investera några tusenlappar av lånet i taget. Om börsen sedan senare går upp otroligt fort så kanske jag väljer att amortera tillbaka 100.000:- istället för att investera de. Vi får se helt enkelt! Till att börja med får jag se om min ansökan går igenom.

2 svar på ”Jobba hemifrån och belåning”

  1. Har du belånat dig innan för att investera i aktier?

    Har själv aldrig funderat på det under de år jag investerat. Känner mig alldeles för oerfaren för det och hade känts väldigt riskabelt.

    Svara
    • Nja, alltså det beror väl på. Jag hade bostadslån innan också, bara att jag utökar det litegranna nu. Ser ingen större skillnad att utöka lånet, jämfört med att investera samtidigt som man amorterar, vilket jag tycker man bör. Om man enbart ska investera efter att alla lån är avbetalade kan det ta decennier innan man kan börja investera. Hade som sagt en väldigt låg belåningsgrad innan, och kommer även nu ha en låg belåningsgrad. Men såklart ska man alltid vara försiktig med lån, men med tanke på att jag hamnar lite över 30% i belåning i min bostad efter detta känner jag mig fortfarande ganska försiktig. 🙂

      Svara

Lämna en kommentar