Konsumera smart – Black Friday

Nu är snart den största shoppinghelgen på året här, och det har redan tjuvstartat med Black Week. Människor, framförallt i USA, blir helt galna när de stora prissänkningarna sker. För oss sparsamma som snackar sparkvot på Twitter dagarna i ända, kan man nästan må lite illa i all denna konsumtionshets. Jag tycker dock man bör utnyttja Black Friday som en smart konsument, alltså inte vägra shoppa på grund av all konsumtionshets men inte heller att köpa allt som har en röd REA-lapp på sig.

Under året som går kommer man ofta på saker man känner att man skulle vilja ha eller köpa. Oftast klarar man sig oftast utan den prylen närmsta månaderna, man har liksom klarat sig ända fram till nu. Det jag gör är att jag sätter en bevakning på Prisjakt, funderar över det kommande köpet ett par eller någon månad och sen när priset väl sänks rejält, slår jag till om jag känner att jag fortfarande vill ha prylen ifråga. Jag tror att det är bra att undvika impulsköp och vänta ett par veckor och känna efter igen innan man slår till. Den där dagen när priset sänks rejält brukar ofta vara på just Black Friday. T.ex. brukar många elektroniska prylar av årets modell skeppas iväg billigt innan nya modellerna kommer in lagom till julhandeln.

Man får såklart akta sig för de butiker som höjer priserna innan rean och sen sänker till lite under ordinarie eller ordinarie pris. Om man är fundersam på om det är ett bra pris eller inte, kan man snabbt spana in prishistoriken på Prisjakt och se vad priset legat historiskt. Man kan alltså spana in vad priset legat på vid tidigare reor, och då kan man hoppas att priset sjunker till det på exempelvis Black Friday eller mellandagsrean.

På min lista inför Black Friday står (som ni som läst här tidigare redan vet) en ny TV, men kommer även hålla utkik efter saker jag brukar köpa regelbundet som t.ex. hårvax och proteinpulver. Jag har även en del planer på julklappar till mina nära och kära, som jag också kommer hålla utkik efter om priserna sänks på dessa. Förhoppningsvis lönar det sig att vara ute i tid! Ska ni shoppa något på Black Friday?

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version