Köpt Avanzas Fastighetsfond

Idag slog jag till på en relativt stor förändring i min fondportfölj. Jag bytte ut Länsförsäkringar Fastighetsfond till Avanza Fastighet By Norhammar.

Detta är en stor förändring i form av pengar, då mina få fondinnehav väger tungt i min totala portfölj. I praktiken blir det såklart ingen större skillnad då båda dessa fonder förmodligen kommer gå snarlikt.

Jag skrev ett inlägg om Avanza Fastighet by Norhammar när fonden lanserades. Jag skrev redan då att jag funderade på att byta till den, men att jag först ville ge den lite tid för att spana in innehaven och låta fonden få lite historik. 

Egentligen tror jag både Avanzas fond samt Länsförsäkringars fastighetsfond är ett bra val i en fondportfölj. Den lägre avgiften samt att jag får Peter Norhammar som förvaltare, som faktiskt rattat Länsförsäkringars fastighetsfond under en lång framgångsrik period tidigare, gjorde att jag nu slog till på bytet. Sedan Avanzas fond lanserades har den faktiskt även gått något bättre än Länsförsäkringars dito.

En annan väg som jag funderade att gå var att byta Länsförsäkringars Fastighetsfond till PLUS Fastigheter Sverige Index istället. Även denna fond gjorde jag ett inlägg om när den lanserades, och även där ville jag avvakta för att ge den lite historik. Att jag till slut valde Avanzas fastighetsfond istället för denna indexfond är att Länsförsäkringars fond historiskt slagit indexet OMX Stockholm Real Estate PI (som PLUS fond följer ganska bra) ganska mycket, på ett stabilt sätt över de flesta olika tidsperioder. Och framöver tror och hoppas jag såklart att Avanzas dito kanske till och med kan gå ännu något bättre! Det känns som en bra risk/reward, fonden kommer förhoppningsvis inte gå sämre än Real Estate Index men med potential att gå något bättre.

Fastighetsaktier har haft ett tufft år hittills med stigande räntor och hög inflation. Trots detta tycker jag fastighetsaktier kan vara en bra komponent i en väldiversifierad portfölj. Då jag i mina systematiska strategier exkluderar fastighetsaktier, samt att min investmentbolags-portfölj inte är särskilt tungt viktad mot fastigheter tycker jag att en fastighetsfond passar bra in i min fondportfölj. Och just nu blir alltså valet Avanza Fastighet By Norhammar!

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version