Köpt SPAC:ar

För någon månad sen köpte jag två SPAC:ar, nämligen ACQ Bure och Creaspac. Vad är då en SPAC till att börja med? SPAC står för Special Purpose Acquisition Company och är ett bolag där syftet är att köpa upp ett onoterat bolag och som då blir noterat i samband med köpet. Det är som ett slags alternativ till en vanlig traditionell börsintroduktion.

Under hösten förra året sparade jag som en tok, dock lades detta sparandet inte in på börsen. Jag och min sambo tänkte köpa ny lägenhet och jag sparade då upp handpenning. Detta då planen var att hyra ut min nuvarande bostad, och jag då därav behövde fixa handpenningen på annat håll. Nu har vi dock beslutat att avvakta med vårt lägenhetsköp ett X antal år. Detta har lett till att jag står med alldeles för mycket pengar på ett sparkonto.

Dessa pengar vill jag då såklart få in på börsen. Såklart ska man ha lång horisont på sitt börssparande och det är min plan nu med. Tanken är att jag nu istället, när vi byter bostad, säljer min nuvarande lägenhet och får pengar till handpenning där istället. Jag skippar alltså min plan om uthyrning, och hoppas därmed att jag ska få god avkastning på dessa pengar på börsen istället.

Jag ville dock inte slänga in alla dessa pengar på ett bräde på börsen. Därav har jag nu en del kassa på ett sparkonto, och för en lite mindre del av pengarna köpte jag SPAC:arna. Helt enkelt för att jag tror att om det skulle bli en affär under tiden jag parkerar mina pengar där så kan jag få god avkastning. Om det inte skulle ske en affär under tiden har jag relativt begränsad nedsida, då dessa SPAC:ars pris tenderar att ligga ganska stilla runt värdet på kassan dvs. runt 100 kr/aktie.

Jag gillar både Bure och Creades som är investmentbolagen som står bakom dessa SPAC:ar, och har alltså båda investmentbolagen i min portfölj. Jag slantade upp ca 92 kr per aktie för dessa, och i teorin köper jag då alltså 100 kr för 92 kr. Alltså en ganska bra deal. Sedan kan det såklart hända grejer om ett uppköp skulle ske, på både upp och nedsidan, men skulle inte ett uppköp ske inom 24-36 månader får man tillbaka en hundralapp minus avgifter. Jag tror dock inte jag kommer behålla aktierna så länge.

Äger du någon SPAC?

2 svar på ”Köpt SPAC:ar”

  1. Har egentligen svårt att förstå varför dessa spacar handlas med rabatt. Ser inte ett scenario där bolagen köper något som skulle få marknaden att reagera negativt

    Svara

Lämna en kommentar