Kortsiktigt brus

Denna vecka har bjudit på en ganska volatil vecka, fylld med spännande händelser. Igår torsdag var börsen ner ca 3% men dagen stängde på plus. Senaste veckan/veckor har ett gäng individer som samlats på Reddit under r/wallstreetsbets gått ihop och tryckt upp aktiekurser i bolag som varit hårt blankade som Gamestop och AMC. Det blev alltså lite David mot Goliat, småspararna mot de stora hedgefonderna. Vill du läsa mer om den händelsen finns en bra beskrivning här och spännande bakgrund här. Amerikanska nätmäklaren Robin Hood och flera andra satte stopp för köphetsen under en period genom att göra så man endast kunde sälja, inte köpa, aktier i tidigare nämnda bolag. Att reglera marknaden på detta vis blev en stor snackis. Det har varit en ganska fartfylld vecka med andra ord.

Denna sortens event händer på börsen med jämna mellanrum. Alltså inte just denna kamp med småspararna mot hedgefonderna, utan detta kortsiktiga brus, som orsakar mycket informationsflöden samt FOMO, fear of missing out. Det kan vara väldigt riskfyllt att investera i sådana bolag som AMC och Gamestop när hypen är som störst. De som tjänar stora pengar är de som är med från början. Oftast får vi vanligt folk inte nys om detta innan det är för sent. Då slänger kanske många in sina pengar på toppen, när kursen är helt frånkopplad från verkligheten, och därmed fallhöjden väldigt hög. Man kan göra stora pengar på dessa händelser, men risken att förlora sina pengar, är också väldigt stor.

Om vi går tillbaka några år i tiden var det riktigt hajpat att äga Fingerprint. Det finns såklart stora olikheter i detta fall, mot det som hänt i veckan, främst för att Fingerprints fundamenta faktiskt var kopplad till kursen, åtminstone till en början. 

Som ni ser på bilden ökade ägarantalet på Avanza, i takt med att kursen exploderade. Innan den brutala kursuppgången var antalet ägare under 10.000, men vid årsskiftet till 2017 var ägarantalet över 35.000. Den stora majoriteten i Fingerprint gjorde en dålig affär. Vissa till och med en riktigt dålig affär. De kom helt enkelt in för sent i bolaget som det var stor hajp kring.

Om vi kikar på liknande bild på Gamestop senaste månaden ser vi samma tendenser där. Innan Gamestop började rusa hade de under 2000 ägare på Avanza. Vid toppen igår torsdag var ägarantalet 15000. Denna historia är långt ifrån slut än, och jag har ingen aning om kursen kommer fortsätta explodera eller falla. Vi har dock sett det förut och tyvärr händer det ofta igen. Småsparare som stoppar in sina surt förvärvade slantar i hopp om att kamma hem storkovan snabbt. Såklart lyckas några, men den stora majoriteten förlorar pengar. Om du är duktig på tajma dessa händelser, för all del, kör på, men faktum är att de flesta inte är duktiga på detta.

Akta dig för kortsiktigt brus. Ta det lugnt. Kolla den stora bilden. Var långsiktig. På sikt kommer du bli belönad. De som ständigt spelar casino på börsen kommer förr eller senare förlora sina pengar.

2 svar på ”Kortsiktigt brus”

 1. Jag följer detta så mycket jag bara kan och tycker det är väldigt fascinerande. Har du läst artikeln från WSJ om Gill?

  Men en sak förstår jag inte. Hur kan man låsa köp men tillåta sälj av en aktie? Borde inte det vara samma som att den är handelsstoppad, då aktien inte kan handlas eftersom du inte kan köpa? :/

  Ps. De senaste veckorna så får man ingen notis ifrån din blogg om någon svarat på min kommentar.

  Svara
  • Ja, har skummat igenom det lite, han verkar vara en udda men smart typ, haha! Jadu, en väldigt bra fråga. Det känns verkligen som att man sätter handfängsel på den fria marknaden när man gör så. Väldigt konstigt.

   Tack för heads-upen. Ska försöka fixa asap! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar