Kvantportföljens ombalansering – December 2019

December har kommit rusande och julen är snart ett faktum. Vid detta månadsskifte är det också dags för en ombalansering av kvantportföljen. Denna portfölj har inte levererat fantastisk avkastning alls i år, den ligger ca 15%-enheter under index sedan jag startade den i juni. Kvantitativa strategier är för närvarande inne i en väldigt svag period. Det har alltså hunnit bli två ombalanseringar tidigare och i måndags var det dags för den tredje. Att strategin har underpresterat när jag precis dragit igång är såklart inte kul, men nu till en början innan jag känner mig ändå ganska bekväm då strategin bara är ca 10% av min totala portfölj. Tanken är att den ska byggas upp till större size när jag känner mig mer bekväm med strategin och förhoppningsvis då fått några kvartal där strategin presterat bättre. Samtidigt vet jag att för att kunna överprestera index måste man avvika från index, på gott och ont. Med backtest enligt Börslabbet har denna strategi ändå levererat omkring 32% avkastning årligen. Även om man drar av 15% för courtage, spread och stor försiktighet vore jag väldigt nöjd. Jag hoppas kunna hålla i denna portfölj längre, men jag är samtidigt ödmjuk inför att ens investeringsstrategier utvecklas, dock försöker jag vara långsiktigt och vill gärna testa denna strategi några år innan jag överger den helt.

Jag köper alltså de fem “bästa” bolagen enligt olika parametrar i kategorierna Trendande Värde, Trendande Kvalitet, Trendande Utdelning och Sammansatt Momentum. Vilka parametrar och hur kvantportföljen fungerar kan du läsa mer om i mitt inlägg om min kvantportfölj.

De gamla innehaven var:

Där Oriflame byttes ut mot Duni och Nobia pga bud.


De nya innehaven som togs in i måndags är:

Det ska bli spännande att se om kommande kvartalet kommer vara kvartalet då kvantitativa strategier börjar prestera igen!

För att screena fram aktier vid ombalansering använder jag Börsdata. Jag exporterar sedan datan till Excel där jag rankar alla aktier på Large, Mid och Small Cap beroende på nyckeltalen. Inget bolag får heller inte ha lägre börsvärde än 500 mkr. Ombalanseringen tar nästan bara 1 minut för de olika strategierna, dock brukar Trendande Värde ta några minuter längre då de ska rankas genom ett rankningssystem av P/E, P/B, P/S, P/PCF, EV/EBITDA och direktavkastning.

Kör ni enligt några kvantitativa strategier?

4 svar på ”Kvantportföljens ombalansering – December 2019”

  1. Intressant strategi! Kan inte mycket om kvant, men är den inspirerad av TA eller är det något helt annat?

    Kör du efter någon färdig mall eller sätter du parametrar själv som du ska följa?

    Svara
    • Den är väldigt inspirerad (se direkt kopierad) från Börslabbets portfölj. Kvant menas med att det är en systematisk strategi, dvs. inga känslor eller annat kommre ivägen, man bara köper det som screenas fram. Jag sorterar aktier baserat på nyckeltal och köper sedan de med bäst sammansatt momentum (3/6/12 mån kurs delat på tre).

      De olika strategierna kommer från Börslabbet, sedan har kört in parametar på Börsdata som jag sedan exporterar till Excel för att där ranka sammansatt momentum. Du kan läsa lite mer om mina kvantinvesteringar här: https://www.snalanningen.com/min-portfolj-2-4-kvantportfoljen/

      Om du vill gräva djupare rekommenderar jag verkligen att läsa Börslabbets studie på Stockholmsbörsen: https://borslabbet.se/borslabbets-strategier/

      Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version