Det har varit tre ganska oroliga och stökiga månader sedan jag sist balanserade om mina systematiska portföljer. I början på maj var det klassiska Fear and Greed Index nere på 6, vilket innebär Extreme Fear. Det säger något om hur marknaden varit senaste tiden.
Låt oss kika på hur mina systematiska portföljer gått senaste kvartalet.


Kul med ett bra kvartal för både trendande tillväxt och kvantportföljen. Det är välbehövligt efter en ganska rutten start på året, samtidigt som både min fondportfölj och mina investmentbolag gått rejält sämre än index i år. Totalt ligger jag nu ner -26% för året med OMXS30GI endast är ner -12%. Men skam den som ger sig!
Inför detta kvartal har jag bestämt mig för att endast köra med 10 bolag i min trendande tillväxt. Detta efter att jag själv har gjort ett backtest som bekräftar Börslabbets backtest på liknande strategier. Färre innehav i dessa systematiska strategier ger över tid högre avkastning. 10 innehav känns som en bra balans mellan avkastning och risk, och har potential att ge en god riskjusterad avkastning.
Här nedan kan du läsa om hur bolagen i varje portfölj sållas ut. Vill du läsa en komplett guide hur du själv gör detta kan du göra det här.
Kvantportföljen
- Trendande Värde: Den mest komplicerade, rankningssystem av P/E, P/B, P/S, P/FCF, EV/EBITDA och direktavkastning. Sedan rangordnas de 40 högst rankade med sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. De 5 bästa köper jag! Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
- Trendande Utdelning: De 40 aktier med högst direktavkastning sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
- Trendande Kvalitet: Rankingsystem baserat på högst ROIC, ROE, ROA & FCFROE. De 40 med bäst rank sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
- Sammansatt momentum: De fem bolagen med högst sammansatt momentum, dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre, vinner. Först sållas 20% (isch) av bolagen bort genom F-score. Bolag med omkring 2 eller lägre i F-score filtreras bort. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
Trendande Tillväxt
- Jag filtrerar på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, där jag screenar fram de 40 bolag med högst värden på dessa nyckeltal. Jag filtrerar även bort alla bolag som inte gått med vinst alla de tre senaste åren med hjälp av PE-talet. Jag investerar sedan i de 20 bolag av dessa 40 med högst sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och alla listor inkluderas.
Jag försöker hålla innehaven någorlunda likaviktade, men om ett innehav sprungit iväg något brukar jag oftast låta det löpa. Om den slutar prestera kommer innehavet ganska snabbt bytas ut ändå.
Notera att det endast är sammansatt momentum som ombalanseras i Kvantportföljen detta kvartal, då övriga strategier i den portföljen balanseras om årsvis. Jag testar detta kvartal ett nytt sätt att presentera innehaven, då det tog för lång tid att kopiera över innehaven till tabellen i WordPress. Jag bifogar även topp 20 innehav i Trendande Tillväxt för dig som fortsättningsvis vill investera i topp 20, dessa kan du se här.
Notera att enbart 1/4 av cashen BE Group säljs, detta då den är med i alla fyra delar av portföljen och vi nu endast rebalanserar sammansatt momentum.
Kvantportföljen

Trendande Tillväxt
