Kvantstrategier – Ombalansering Q3 2021

Sommaren sprang förbi alldeles för snabbt, precis som varje år och hösten närmar sig med stormsteg. Enda positiva är att vi får göra lite byten i de systematiska portföljerna, kvantportföljen och Trendande Tillväxt. Alltid lika spännande och kika på vilka nya bolag som tittar in!

En förändring har skett i Trendande Tillväxt-portföljens screeningregler, detta är att istället för att ett lägsta PE-tal på 0 just nu (dvs filtrerera bort alla bolag som inte gör vinst just nu) så har jag istället valt att köra att bolagen som lägst fått ha PE-tal 0 de senaste tre åren. Alltså att bolaget måste gått med vinst i minst tre år. Detta gör jag för att filtrera bort lite skräp som tidigare hittat in i portföljen. En liten nackdel är att vissa intressanta bolag som t.ex. Plejd inte kommer med. Men var sak har sin tid och när Plejd uppvisat lönsamhet i tre år är den åter välkommen in i värmen!

Kikar vi på hur portföljerna gått så är det svårt att vara missnöjd. De fortsätter tuffa på, något bättre än index. De har gått bra under ganska lång period nu, framförallt Trendande Tillväxt. Dock var kvantens start 2019 inte något att hänga i julgranen så det har inte alltid varit guld och gröna skogar. Just nu så ligger kvanten 29,71% YTD och Trendande Tillväxt på 44,76%. Index har under samma period gått upp 28,81%.

Här nedan kan du läsa om hur bolagen i varje portfölj sållas ut. Vill du läsa en komplett guide hur du själv gör detta kan du göra det här.

Kvantportföljen

  • Trendande Värde: Den mest komplicerade, rankningssystem av P/E, P/B, P/S, P/FCF, EV/EBITDA och direktavkastning. Sedan rangordnas de 40 högst rankade med sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. De 5 bästa köper jag! Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Trendande Utdelning: De 40 aktier med högst direktavkastning sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Trendande Kvalitet: Rankingsystem baserat på högst ROIC, ROE, ROA & FCFROE. De 40 med bäst rank sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Sammansatt momentum: De fem bolagen med högst sammansatt momentum, dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre, vinner. Först sållas 20% (isch) av bolagen bort genom F-score. Bolag med omkring 2 eller lägre i F-score filtreras bort. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).

Trendande Tillväxt

  • Jag filtrerar på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, där jag screenar fram de 40 bolag med högst värden på dessa nyckeltal. Jag har även PE som lägst 0 för att undvika bolag som inte går med vinst. Jag investerar sedan i de 20 bolag av dessa 40 med högst sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och alla listor inkluderas.

Jag kommer nu alltså screena fram och ombalansera alla dessa portföljer varje år i början på mars. Undantagen är trendande tillväxt samt sammansatt momentum som jag kommer fortsätta att re-balanseras vid varje kvartal. Jag försöker hålla innehaven någorlunda likaviktade, men om ett innehav sprungit iväg något brukar jag oftast låta det löpa. Om den slutar prestera kommer innehavet ganska snabbt bytas ut ändå.

Ombalansering

Här är förändringarna som sker, i kvantportföljen är det alltså nu enbart sammansatt momentum som rebalanseras. Notera att enbart hälften av innehavet i Elanders ska säljas, detta då den återfinns i Trendande Värde också, och vi nu alltså enbart säljer positionen av Elanders i sammansatt momentum.

Kvantportföljen

[table id=22 /]

Trendande Tillväxt

[table id=23 /]

7 svar på ”Kvantstrategier – Ombalansering Q3 2021”

    • Tjena!

      Tack för att du läser och kommenterar! 🙂 Nja, tyvärr inte stenkoll! Brukar dock kika på Börslabbets årsuppdateringar där man kan se hur de olika strategierna presterat under året. Våra innehav/portföljer blir ju väldigt lika eftersom jag nästan gör på samma vis!

      Svara
  1. Är det inte lite sorgligt att bolag som plejd och evo nu lämnar? Finns ju väldigt goda förutsättningar att de kan fortsätta i fin stil.

    Inte börjat fundera på att börja med lite stockpicking ist;)?

    Svara
    • Jo, väldigt! Särskilt Evolution, att Plejd lämnar är lite mitt eget ”fel” då jag ändrade reglerna lite. Men tror det gör mer nytta än vad de skadar faktiskt!

      Faktiskt funderat lite på det också, kanske blir att testa det till årsskiftet. Har testat en ”Stockpicker-portfölj” detta år men endast som en bevakningslista, och den har gått riktigt bra faktiskt! Men å andra sidan, denna portföljen har presterat riktigt bra hittills och nångång är det ju dags för gamla bolag att lämna över stafettpinnen till nya bolag! 🙂

      Svara
      • Sant, bra ändå att våga ändra lite i sina strategier längs vägen.

        Och man ska ju inte gifta sig med en aktie, så kanske bra att sålla så som du gör 😉

        Svara

Lämna en kommentar