Kvantstrategier – Ombalansering Q4 2021

Dags för årets sista ombalansering! Ber om ursäkt för ett något sent inlägg, men skyller det på en envis influensa. Nästa gång kommer kvantportföljen stuvas om helt. Denna gång är det dock endast sammansatt momentum-delen i kvantportföljen som ombalanseras samt såklart min Trendande tillväxt portfölj.

Förra ombalanseringen gjorde jag ändringen att bolagen måste ha över 0 som lägsta PE senaste tre åren. Detta gjorde jag för att filtrera bort skräpbolag som tidigare hittat in i portföljen.

Kikar vi på hur portföljerna gått så ser vi att de fortsätter tuffa på fint. Senaste kvartalet är de återigen litegrann över index. Man börjar bli bortskämd med dessa portföljer nu, de har gått väldigt bra under en lång period. Frågan är när det vänder, för det lär det göra någon gång. Just nu så ligger kvanten 29,86% YTD och Trendande Tillväxt på 45,42%. Index har under samma period gått upp 22,89%.

Här nedan kan du läsa om hur bolagen i varje portfölj sållas ut. Vill du läsa en komplett guide hur du själv gör detta kan du göra det här.

Kvantportföljen

 • Trendande Värde: Den mest komplicerade, rankningssystem av P/E, P/B, P/S, P/FCF, EV/EBITDA och direktavkastning. Sedan rangordnas de 40 högst rankade med sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. De 5 bästa köper jag! Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
 • Trendande Utdelning: De 40 aktier med högst direktavkastning sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
 • Trendande Kvalitet: Rankingsystem baserat på högst ROIC, ROE, ROA & FCFROE. De 40 med bäst rank sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
 • Sammansatt momentum: De fem bolagen med högst sammansatt momentum, dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre, vinner. Först sållas 20% (isch) av bolagen bort genom F-score. Bolag med omkring 2 eller lägre i F-score filtreras bort. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).

Trendande Tillväxt

 • Jag filtrerar på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, där jag screenar fram de 40 bolag med högst värden på dessa nyckeltal. Jag har även PE som lägst 0 senaste 3 åren för att undvika bolag som inte går med vinst. Jag investerar sedan i de 20 bolag av dessa 40 med högst sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och alla listor inkluderas.

Jag kommer nu alltså screena fram och ombalansera alla dessa portföljer varje år i början på mars. Undantagen är trendande tillväxt samt sammansatt momentum som jag kommer fortsätta att re-balanseras vid varje kvartal. Jag försöker hålla innehaven någorlunda likaviktade, men om ett innehav sprungit iväg något brukar jag oftast låta det löpa. Om den slutar prestera kommer innehavet ganska snabbt bytas ut ändå.

Ombalansering

Här är förändringarna som sker, i kvantportföljen är det alltså nu enbart sammansatt momentum som rebalanseras.

Kvantportföljen

[table id=26 /]

Trendande Tillväxt

[table id=25 /]

12 svar på ”Kvantstrategier – Ombalansering Q4 2021”

 1. Alltid lika trevligt att ombalansera väskan varje kvartal. Din blogg uppskattas enormt! Men hur gör du med XANO? Säljs den eller behålls?

  Svara
 2. Hej!

  Kollade på din lista gentemot min egen filtrerade lista utifrån din strategi. Dessa är inte helt identiska, Kan detta ha med att vi tagit data från olika datum? Jag har filtrerat på Börsdata 1 dec, plats inom parantes

  Köp:
  Vitrolife (9)
  Raketech (19)

  Behåll:
  GARO (14)
  NIBE (15)

  Sälj:
  Gullberg & Jansson (26)

  Ej köp:
  Lundin Energy (27)

  Svara
   • Tjenare Flashy! Det är nog för jag inte screenade förrän i helgen och du 1:a dec. Jag låg nerbäddad i feber och fick skjuta lite på ombalanseringen så därav kan något bolag skifta beroende på hur de gått under tors-fre!

    Sen kan de också vara så att vi inte screenar på exakt samma tillväxt %. Jag varierar tal varje ombalansering tills jag får fram ca 40 bolag, denna gång blev det 11%.

    Svara
   • Jag tror det har att göra med vad du ställt in för siffror på tillväxt. Tog också fram listor själv, först med 10% tillväxt på allt, men ändrade sen till 11% för att minska urvalet till 40 bolag. Båda de bolagen faller bort när minst 11% tillväxt krävs.

    Svara
  • Haha, kul att få vara snabbast! Tack för klargörandet Sofia, satt inte med Börsdata så kunde ej dubbelkolla, men gött att veta varför de ej ploppat med. Tack! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar