Månadsrapport – Augusti 2019

Augusti passerade fort som en vind, hoppas ni alla fått njuta av den sista sensommaren! Eftersom jag jobbar som egen konsult släpar min lön efter och lönen denna månad kommer alltså från juli. Trots att jag var ledig två veckor fick jag ändå ut ca 27000:- efter skatt. Det blev en del övertid under dessa två veckor med vilket hjälpte till för att få lönen så pass hög! Vanligtvis spenderar jag ca 13.000 på en månad ink. boende, mat etc. och därav borde det blivit 14000:- överföring till Avanza denna månaden, men tack vare lite engångsinkomster denna månaden blev det en överföring på 20000:-. Sparkvoten borde alltså blivit 52% men blev nu istället hela 74%. Det är nog en av de högsta sparkvoterna jag haft, normalt brukar jag ligga på omkring 50%. När jag räknar sparkvot räknas jag endast in pengarna som går till Avanza, ej amortering, buffertsparande etc.

Om vi ska kika lite på hur portföljerna gått senaste månaderna så är det ingen superskojiga bilder. Nedan är mina fyra portföljer sammankörda senaste tre månaderna.

1,45%-enheter under index är ju ingen höjdare, men skam den som ger sig. Det är bara att ta nya tag och se vad man kan göra bättre. 3 månader är en kort tidshorisont för börsen, men tillräckligt lång för att utvärdera lite smått om varför portföljen presterar som den gör. Om vi kikar lite närmare på portföljerna individuellt kan vi snart se vad som lackat efter index.

Det vi ser tydligast är att kvantportföljen gått sämst, och fondportföljen bäst medan tillväxtportföljen och investmentbolagen ligger precis runt index. Kvantportföljen kommer nog prestera lite annorlunda jämfört med index, vissa perioder sämre och vissa perioder bättre, och det är väl det som gör det svårt att hålla fast vid att investera kvantitativt. Det är sånt man får leva med, det gäller att bara hålla i och vara långsiktig. Kvantportföljen är i nuläget inte lika stor i pengar som de övriga är, men den kommer sakta växa sig lika stor framöver genom månadssparande är planen.

Som jag skrivit om tidigare är jag inte riktigt nöjd med hur tillväxtportföljen är utformad just nu då det är mycket beslut baserade på magkänsla och swingtrading. Kommer nog ligga låta innehaven få ligga en längre stund nu istället och framåt årsskiftet börja med en något mer systematisk strategi även i den portföljen. Jag tycker det blir så mycket enklare att hålla undan känslor och beslut på magkänsla då.

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version