Kvartils nya investmentbolagsfond

Jag lyssnade på Sparpoddens senaste avsnitt i solstolen häromdagen där fondbolaget Kvartil presenterade deras nya fond Investmentbolag+ Calculus. Intressant avsnitt för oss investmentbolagnördar! Ännu en fond med investmentbolag, behövs verkligen det kan man tycka? Faktum är dock att denna fond har en stor skillnad jämfört med exempelvis Spiltans Investmentbolagsfond. Detta är att Kvartils fond är en aktiv fond i den mening då de byter ut investmentbolagens aktie mot underliggande innehav ifall premien blir för hög. Detta medför såklart transaktionskostnader, men dessa byten sker inte oftare än ca 3-4 gånger per år enligt Torbjörn Olofsson, VD på Kvartil. Uträkningen och analysen för hur man ska utnyttja investmentbolagens rabatt/premie sker genom maskininlärning.

Fonden består av en passiv del, en samlad grupp av ett gäng investmentbolag. Bland dessa ingår även investmentbolagliknande Lifco och Indutrade, vilket jag tycker är kul då jag även valt att ha med dem i min investmentbolagportfölj. Den aktiva delen i fonden består då alltså av dessa byten av investmentbolag mot underliggande innehav ifall premien blir för hög. Detta får du alltså till en avgift på 0,55%.

Jag tror denna fond kan vara ett intressant alternativ till den populära Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Kvartils fond har ju en något högre avgift, men den aktiva delen kanske gör avgiften värd sin slant. Man kan ju avvakta och se hur de presterar mot varandra innan man gör sitt val. Den stora nackdelen med båda dessa fonder tycker jag är att de inte är likaviktade. Detta är inte direkt fondens fel då det blir praktiskt svårt att genomföra eftersom likviditeten som behövs i dessa fonder inte finns bland de mindre investmentbolagen. Likaviktat har visat sig fungera bättre än marknadsviktat (viktat efter börsvärde) historiskt. Jag tror därför att det bästa man kan göra som småsparare är samla ihop ett gäng investmentbolag man tror på och likavikta dessa och kanske vikta om varje år eller så. För den som vill månadsspara automatiskt är dessa fonder dock ett väldigt bra alternativ! Kvartils fond finns på Nordnet medan Spiltans finns hos både Nordnet och Avanza (annonslänk).

Vad tycker ni om Kvartils nya fond?

Lämna en kommentar