Längtar efter frihet

Jag har senaste tiden varit ganska upptagen. Jag gillar egentligen inte när folk säger att man inte har tid, men det känns faktiskt som jag haft fullt upp senaste tiden. Det har varit mycket träning och match med fotbollslaget, det har varit mycket på jobbet, jag har jobbat med ett sidoprojekt på kvällar och helger och samtidigt har jag och min flickvän börjat gå på visning för att köpa en ny bostad (aj portföljen).

Detta har lett till att jag är i en period där jag lite kan drömma mig bort till den dagen jag faktiskt skulle kunna sluta jobba. Som jag tidigare har sagt så kommer jag nog alltid jobba lite, då jag egentligen tycker mitt jobb är ganska skoj. Men drömma måste man väl ändå få göra när man har haft det lite körigt? Då tycker jag i alla fall jag det är ganska inspirerande att sätta sig och räkna på sin portfölj. 

Sedan jag började på börsen för nästan exakt 5 år sedan har jag en avkastning på 158%. Detta ger alltså en årlig avkastning/CAGR på 20,87%. Under samma period ligger index, OMXSGI, årliga avkastning på 14,3%. Jag räknar inte med att börsen kommer gå lika fantastiskt kommande fem-tio åren, men jag hoppas jag fortsätta överprestera index med 5%-enheter. Över tid är mitt mål att ha 15% CAGR, då index legat runt 10% och jag då hoppas fortsätta slå det.

Låt oss då räkna ut när jag är ekonomiskt fri! Just nu, efter de senaste dagarnas dipp på marknaden, är mitt portföljvärde ca 2 miljoner. Jag tror jag kommer fortsätta kunna spara mellan 10.000-15.000 i månaden. Mina utgifter ligger på runt 13.000 men vi tar liiite extra höjd och siktar på att jag vill ha 15.000:- i månaden från portföljen. Jag räknar med att kunna ta ut 5% från portföljen, snäppet högre än standard 4%-regeln då jag som sagt hoppas kunna fortsätta överprestera index något. Dessa siffror betyder att jag enligt Rika Tillsammans (Köp inte hans träd) fiffiga FIRE-kalkylator är ekonomiskt fri om 3 år, alltså runt 30-års åldern! Detta med ett kapital på ca 3.600.000:-.

Jaja, marginalerna är inte stora och jag kommer aaaaaldrig kunna leva på 15k i månaden när jag har hus, villa och Volvo. Naee, kanske inte men som jag sa tidigare kommer jag inte sluta jobba helt, men känslan att faktiskt kunna göra det även om det skulle innebära att inte få köpa ny iPhone varje år, känns underbar!

Detta är min skiss just nu, men den kommer definitivt att ändras längs vägen, kanske redan imorgon. En stor händelse som kommer påverka vägen till frihet är bl.a. mitt kommande bostadsköp. Det kommer nog bli ett litet uttag från portföljen för att finansiera det köpet. Å andra sidan är planen att behålla nuvarande bostad för att hyra ut och på så sätt kunna öka min inkomster året efter bostadsinköpet. När sedan nuvarande bostad säljs så frigörs istället en del kapital som förmodligen kommer gå in i portföljen. Så lite “lose some, win some.” 

På tal om det här med FIRE, så gjorde SVT häromdagen ett avsnitt om just det. Avsnittet heter Fri vid 40 från programmet Ekonomibyrån. En del kritiska röster och men också en tjej vid namn Sandra som redan är på god väg på sin resa mot ekonomisk frihet. Spana in det om ni är sugna, även om det inte är något nytt som nämns tycker jag alltid det är kul och inspirerande när vår “sparreligion” pratas om utanför vår lilla bubbla.

Ikväll är det förresten Uppesittarkväll, denna gång sänder Aftonbladet även detta roliga spektakel! Kul att fler kan bli introducerade till sparandet och investerandets värld!

6 svar på ”Längtar efter frihet”

 1. Köp inte hans träd, den var kul! På tal om sparkalkylator så rekar jag Stefan Thelenius ist. Där kam du även lägga till vilket konto du nyttjar, utdelningar mm. Har du kikat på den tidigare?

  Skoj med bostadsköp, är det dags för hus kanske? Ingen återkomst till Småland då;)? Är ju något rimligare bostadspriser här nere.

  Svara
  • Tror jag spanat in hans kalkylator någongång men inte ordentligt, jag får ta och göra det, tack för tips! 🙂

   Haha, hus hade varit skoj men lite för dyrt här i storstan… Min andra hälft har precis fått jobb här och även om jag jobbar mycket hemifrån så lär det nog bli att åka in till kontoret ibland. Men så småningom kanske det blir en återkomst till Småland! Som du säger kan man ju få bra mycket mer hus för pengarna där nere…

   Svara

Lämna en kommentar