Länsförsäkringar Fastighetsfond A

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vi fortsätter att kika igenom mina fondinnehav. Näst ut tänkte jag att vi kör Länsförsäkringar Fastighetsfond A.

Denna fonden behöver kanske ingen närmare presentation. Den är, tillsammans med Roburs Ny Teknik, 10-talets bästa svenska fond. Som namnet antyder investerar fonden alltså mest i fastigheter, med fokus på svenska fastighetsbolag. De själva beskriver fonden som “en aktivt förvaltad aktiefond som har som inriktning att placera i bolag som främst är verksamma inom den nordiska fastighets- och byggbranschen.” Fonden förvaltades, till bara för ett par dagar sedan, av Peter Norhammar. Alldeles nyss tog dock Johan Henriks över som förvaltare.

Avgiften för denna fond är ganska saftig, den ligger på 1,51%. Med tanke på resultatet man har fått, får prislappen dock ses som väldigt billig. Senaste tio åren har fonden haft en CAGR/årlig tillväxt på 18,24%, där OMXS30GI under samma period haft en CAGR på 9,19%. Största innehaven just nu är Samhällsbyggnadsbolaget, Sagax, Balder, Castellum och Fastpartner.

Det blir spännande att se hur nya förvaltaren kommer sköta fonden och om den kommer fortsätta prestera starkt. Jag kommer hålla ett extra öga på den här fonden framöver. Peter Norhammar överglänste alla övriga fastighetsfonder senaste tio åren, men det är inte alls säkert att Johan Henriks är lika duktig. Vi får se helt enkelt!

Jag gick in i denna fonden mitt i brinnande coronakrisen, och fastighetsaktier har sedan dess inte direkt blommat. Dock hoppas jag att fonden över lite längre period kommer fortsätta slå index, om än kanske inte lika mycket som den tidigare gjort. Jag kommer följa fonden och nya förvaltaren med spänning!

 • Produktens avgift: 1,51%
 • Fondförmögenhet: 22,1 miljarder kronor
 • Minsta köp man kan göra hos Avanza: 50 kronor
 • Antal ägare hos Avanza: 44 968 st

10 svar på ”Länsförsäkringar Fastighetsfond A”

  • Jag tycker såklart det är tråkigt, men som jag skriver i inlägget så kommer jag följa fonden och nya förvaltaren med spänning! Vi får se hur han och fonden presterar närmsta året/åren, just nu är ju dock alla fastighetsbolag lite under isen.

   Svara
 1. Fonden har tagit fart senaste månaden, kan kanske hålla i sig ett tag då fastigheter i övrigt också steppat upp nu ett tag!?

  Svara
  • Hej Tomas!

   Ja, vi får hoppas på det!! Jag tänker köpet som långsiktigt, men fastigheter har verkligen haft det tufft under corona, men det verkar som att uppsvinget kommer nu vilket är superskoj!

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version