Länsförsäkringar Fastighetsfond och poddtips

För ett par dagar sedan lyssnade jag på Avanzapodden där Peter Norhammar gästade podden. Det är alltså han som är förvaltaren bakom Länsförsäkringars Fastighetsfond (annonslänk) som det senaste decenniet avkastat 640% eller 22% om året i snitt/CAGR vilket är sanslöst bra. Jag vet att när jag skrev mitt inlägg om hur min fondportfölj såg ut var det en läsare som tipsade om denna fonden. Jag visste då inte att det var en av det senaste decenniets bästa fonder. Fonden investerar i bygg och fastighetsbolag i Norden där just nu Sverige står för 94% av andelen. De fem största innehaven i storleksordning är Balder, Fabege, Sagax, Fastpartner och Platzer Fastigheter.

Det var intressant att höra om Peters tankar om fastigheter och räntor och rekommenderar verkligen avsnittet för den som är nyfiken kring fonden eller fastighetsbolag generellt. Jag är alltså för närvarande inte investerad i fonden men jag måste erkänna att jag börjar bli lite sugen på att lägga in en liten slurk. Att tro på 22% årligen även detta decenniet tror jag är lite väl optimistiskt, men förhoppningsvis kan Peter behålla sin edge och leverera fin avkastning, om än inte lika bra som tidigare så i alla fall någon procentenhet över index. Fastigheter på rätt platser kommer alltid generera pengar. Jag får se hur jag gör framöver om jag köper in mig en skvätt!

En annan podd jag lyssnade på häromdagen var när Farbror Fri gästade Framgångspodden. Ett kul avsnitt där Alexander Pärleros som intervjuar inte är en lika insatt och inbiten sparare, som det annars brukar vara i sammanhang som uppesittarkväll och ekonomipoddar. Detta leder till skojiga diskussioner och utlägg och man blir såklart imponerad och inspirerad av Farbror Fri och hans fru som lyckats bli ekonomiskt oberoende med tre barn tack vare deras låga kostnader. Jag har inte läst hans bok “Ut ur ekorrhjulet” men varit sugen på att göra det ett tag, så kanske dags att ta tag i det nu. Har någon av er läst den och kan rekommendera den?

Lämna en kommentar