Månadsrapport – April 2020

Ytterligare en månad går till historieböckerna, och denna månad kan väl enkelt sammanfattas i att efter regn kommer solsken. OMXS30GI är upp 6,39% under april, i siffror en ganska tam återhämtning trots allt, då vi fortfarande ligger minus -10% för året. Detta med all rätt kanske, då effekterna av corona inte är över än på länge. Några bolags rapporter för Q1 har börjat trilla in, och de flesta har faktiskt inte varit så dåliga, och tagits emot av marknaden väl. Omkring 60% av bolagen som har rapporterat har haft en positiv avkastning på rapportdagen. Samtidigt är det troligtvis i Q2 som virusets påverkan kommer slå som hårdast. Vi får se hur framåtblickande börsen är, och om den kommer ta en liten paus i uppåtrekylen framöver eller om den tuffar vidare. Intressanta tider!

Även denna månad har varit fullspäckad med jobb. Hoppas kunna dra ner lite på det kommande veckor då det inte känns varken hållbart eller vettigt att spendera för mycket tid och energi på jobbet. Stress påfrestar kroppen mycket och det gäller att sätta hälsan i första hand. 

Inkomster

Denna månad fick jag min första hela lön för året, tjoho! Inga sjukdagar eller obetalda lediga dagar alltså. Detta ger 27.000:- rykande heta kronor på kontot. Jag har nu återigen dock gjort ett ytterligare uttag från företagskontot efter att deklarationen var inlämnad vilket innebär 17.000:- extra in på kontot. Detta blir dock sista uttaget för vinsten från år 2019 i alla fall, återstående pengar på företagskontot går till skatt.

Jag levde också hela 5000:- under mina vanliga kostnader för en månad under april. Detta pga. inga uteluncher och generellt mer hemma än pre-corona. Inget ont som inte för nåt gott med sig! Dessa glider såklart också in på börsen, vilket gör att sparkvoten blir brutal för denna månad. Jag har inte lagt in allt på Avanza än, då jag hoppas på lite bättre köptillfällen kommande veckor, men börjat köpa lite smått för att sprida inköpen. Köpte faktiskt in lite Apple och Netflix i veckan, små innehav mest för skojs skull i en liten utlandsportfölj.

  • Inkomster 44.000
  • Sparande 35.000
  • Sparkvot 80%

Portföljen

En fin månad för alla mina portföljer, alla har faktiskt gått bättre än index. Det som sticker ut är hur snuskigt bra tillväxtportföljen presterat. Såklart önskar man att man hade lite större size i den, men det får jag kanske ta och bygga upp om den fortsätter prestera… Märker också att Avanza-grafen klipper bort OMXs grafens första dag vilket leder till att avkastningen visar på runt 10% istället för hur den faktiskt gått, 6,39%. Nån som vet vad det beror på?

Kikar vi på YTD, eller Year To Date, ser vi att jag redan just nu har nått mitt mål i att prestera 5%-enheter bättre än index. Kanske borde byta till en indexfond resten av året bara… Skämt åsido, mycket av året är kvar men hoppas givetvis att jag fortsätter överprestera litegrann. Att slå index litegrann varje år kommer ge brutal effekt på lång sikt.

Lämna en kommentar