Månadsrapport – Augusti 2023

Sista sommarmånaden är över och vi är redan en bra bit in i september och tjuvsmakat lite på hösten. Riktigt gött med ett par varma sista dagar som det bjudits på det senaste!

Inkomster

Denna månad trillade det in en del extrapengar i form av semesterersättning. Det blev 37.000 in på kontot. Sparade en del av det till en kommande semester till värmen nu i september. Trots det sattes ändå 21.000 slantar i arbete. Dessa lades in i min tillväxtportfölj i samband med kvartalets ombalansering.

  • Inkomster 37.000
  • Sparande 21.000
  • Sparkvot 57%

Alla räknar sparkvot väldigt olika, men min sparkvot tar endast hänsyn till hur många kronor som skickas över till portföljen, ej amortering eller målsparande.

Portföljen

Här ser ni resultat för mina olika portföljer denna månad.

Fortsatt en tuff månad och framförallt mina systematiska portföljer fortsätter lagga efter index. Fonderna och investmentbolagen som mestadels innehåller större bolag har gått ungefär som index.

Det har varit en tung period för de flesta systematiska/kvantitativa portföljer senaste året. Tyvärr är det en del av reglerna. Mina portföljer är momentumbaserade och det kommer perioder då momentum inte alls presterar. De innehåller också mestadels småbolag, som haft det mycket tufft jämfört med större bolagen i år.

Systematiska strategier måste avvika från index för att över tid kunna slå index. Då blir det i perioder underavkastning. Detta kan vara alltifrån några månadet till ett par år. Därför gäller det att, som med de flesta strategier på börsen, att ha is i magen och vara långsiktig. Att hoppa tuva från tuva lönar sig sällan. Jag fortsätter spara och tror stenhårt på att min avkastning kommer att komma tillbaka. Om det sker idag, imorgon eller om ett år är omöjligt att svara på. Till sist vänder det! 😉

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version