Månadsrapport – Februari 2020

Februari är till ända, och det blir en månad som blir ihågkommen som blodröd. Den snabbaste korrektionen genom tiderna skedde sista veckan för månaden och paniken för effekterna av Coronaviruset blev till slut ett är faktum. Oron för hur Kinas produktionsstopp och karantäner påverkar företagens vinster och den globala ekonomin i stort är stor. Själv lyckades jag undvika och gå oberörd hela veckan, då jag i princip var i medieskugga på en flygplats och på ett flyg under större delen av veckan. Jag drabbades även av ett motorfel på planet och fick sitta darra i luften under ett par minuter, vilket också ledde till att jag tog börsnedgången jag såg vid landning lite mer med ro. Det finns helt enkelt viktigare saker än att man förlorar pengar, särskilt med tanke på att dessa pengar troligtvis kommer tillbaka de närmsta månaderna eller åren.

Jag är långsiktig på börsen och gör inga drastiska åtgärder pga senaste tidens nedgång. Jag är tråkig, och månadssparar som vanligt. Om något försöker jag spara några kronor extra, känns kul att kunna fylla på portföljen till nivåer som man senast såg runt november/december. Såklart gör det lite ont att se portföljvärdet minskat med 100.000:- senaste veckan, mest för jag hade tyckt det varit skoj att nå en miljon i år, men annars känns det inget särskilt. Pengarna som finns i portföljen är avsatta för att vara där länge och jobba. Ingen anledning till panik.

En annan sak är att många förståsigpåare kommer fram på finanstwitter nu. “Var är alla som nyss blev miljonärer nu?” “Hur går det med era planer att pensionera er vid 35?”. Såklart vissa med glimten i ögat, men blir lite trött på folk som hela tiden spelar på hur lätt det är att vara på börsen när det varit bullmarknad i 10 år och nu när nedgången kommer passar de på att skicka en känga till de som blir oroliga, twittrar mindre och kanske till och med lämnar börsen. Ge dem kunskap så de stannar kvar på börsen och får bort klumpen i magen istället för att göra narr av dem? Nog om det, här kommer mina inkomster och sparande under månaden.

Inkomster

Denna månad bjöd på min första vanliga lön som anställd, och pga. lite sjukdom i januari landade den lite lägre än vad som ska vara standard, det blev 25.000:- netto. Av dessa lyckades jag spara 16.000:- vilket betyder att jag gjorde av med lite mindre än vad jag brukar. En normal månad brukar min totala utgifter ligga runt 13.000:- men denna månad blev det alltså 9000:-. Detta beror helt enkelt på att många av mina kostnader på semestern slapp jag betala då resan var en gåva. Känns skönt att ha ett okej månadssparande en månad som denna, när mycket gått ner. Shoppade för omkring 6000:- i början av förra veckan när nedgångarna började, och sedan för 10000:- på fredagen. Första insättningen gick till fondportföljen medans andra insättningen gick till tillväxtportföljen, då det passade bra då jag även ombalanserade den i fredags.

  • Inkomster 25000:-
  • Sparande 16000:-
  • Sparkvot 64%

Alla räknar sparkvot väldigt olika, men min sparkvot tar endast hänsyn till hur många kronor som skickas över till portföljen, ej amortering eller målsparande.

Portföljen

Här ser ni resultat för mina olika portföljer denna månad.

När man kikar på det såhär känns det nästan som paniken är lite väl tilltagen. Omkring 6% ner i februari för både index och mig, det kan man ju faktiskt inte riktigt kalla en superkrash. Även om det såklart gick ner omkring 10% sista veckan, men ändå. Med tanke på förra årets succéår på börsen är det inte så konstigt med lite återhämtning. Börsen ger och börsen tar som man säger. Vi som spelar det långa spelet, och investerar i bolag som tjänar pengar och ökar sin vinst, kommer bli belönade förr eller senare.

Jag tycker även det är kul att mina portföljer som ändå gått lite bättre än index, verkar hålla jämna steg i nedgång, och inte sjunka mer än index. Trodde tillväxtportföljen skulle sjunka som en sten, vilket i och för sig ett flertal bolag i den gjorde, men det räcker med att zooma ut en månad för att gå +/0 pga den gått bra tidigare. Vi ser också att värdeaktierna i kvantportföljen klarat nedgången väldigt bra.

Nästa vecka blir spännande att följa. På IG kan man se hur börsen verkar öppna på morgonen, och just nu pekar det åt en positiv öppning. Oavsett spelar det ingen större roll för mig. Mitt månadssparande har jag redan shoppat upp och jag kommer inte agera på något särskilt sätt. Förutom kvartalsenliga ombalanseringen av kvantportföljen såklart, vilket sker imorgon måndag. 

Hoppas ni klarade er okej under förra veckan och att ni fortfarande är i gott mod!

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version