Månadsrapport – Februari 2022

En hemsk månad är över och vi får hoppas att mars blir mycket bättre. Fokuset denna månad har såklart varit att Ryssland invaderat Ukraina, vilket på ett eller annat vis påverkar oss allihopa.

Ur en ekonomisk synpunkt har detta lett till att börsen darrat till ännu mer. Den var sedan tidigare redan i gungning efter hög inflation och snack om räntehöjningar. När sedan invasionen tyvärr blev ett faktum blev det än oroligare. Galningen Putin hotar även alla länder som hjälper Ukraina och det är svårt att förutse hans galenskaper. Vi får hoppas att kriget på något sätt tar slut så fort som bara är möjligt.

Inkomster

Denna månad fick jag faktiskt en liten löneförhöjning, och det innebar en extra retroaktiv slant för januarilönen. Detta ledde till att månadslönen blev något högre än vanligt. 15.000:- sattes i arbete direkt och detta investerades i mina systematiska portföljer, kvantportföljen och trendande tillväxt som haft en tufft period sen årsskiftet. I tider som dessa försöker jag spara så mycket jag orkat och det är inte omöjligt jag sparar några extra tusenlappar om börsen fortsätter sjunka. Fast det är oroligt på börsen nu så ska man i mitt tycke verkligen inte bli rädd och sälja bort sig nu. Sålänge man är långsiktig, investerar i bra bolag och inte investerar mer än man har råd att förlora, tror jag att idag kommer vara ett ypperligt tillfälle att fylla på sin portfölj, när man tittar tillbaka på denna stund om tio år.

  • Inkomster 32.000
  • Sparande 15.000
  • Sparkvot 47%

Alla räknar sparkvot väldigt olika, men min sparkvot tar endast hänsyn till hur många kronor som skickas över till portföljen, ej amortering eller målsparande.

Portföljen

Här ser ni resultat för mina olika portföljer denna månad.

Fonderna och investmentbolagen har gått ungefär som index vilket får anses som helt okej i det här klimatet, då de i uppgång gått starkare än index. Kvanten och tillväxten däremot har haft det rejält tufft. Ferronordic med stor Rysslandskoppling drog ner tillväxtportföljen ordentligt med sin nedgång på ca -75% i år, men bolaget åkte ur portföljen i samband med ombalanseringen i måndags.

YTD är mina portföljer ner -25%, medan OMXS30GI ”endast” ligger på -14%. En tuff start helt klart, men zoomar man ut så ser det genast bättre ut. Framtiden tror jag också ser ljus ut, jag sparar på så mycket jag orkar idag och på lång sikt tror jag både världen och börsen kommer vara en bättre plats än just nu!

4 svar på ”Månadsrapport – Februari 2022”

  1. Det verkar vara en jobbig start för dig i år, men om jag inte missminner mig så brukar det också gå väldigt mkt bättre i positivt börsklimat för dig:).

    Reagerade på frasen investera i bra bolag, som man kan stöta på titt som tätt. Kanske vore intressant med ett inlägg om vad du anser vara ett bra bolag? Vi har ju alla en grund i vad vi anser vara ett bra bolag säkert, men vad är det just för dig och hur kommer det att du anser det vara just så?

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version