Månadsrapport – Januari 2020

Första månaden för nya decenniet är över! Det största ekonomiska händelsen denna månad för mig har varit att jag gått från enskild firma till en anställning. Får se om det är något jag trivs med eller om jag går tillbaka till min firma, det får tiden utvisa! Som jag nämnt tidigare, är lönen lite lägre som anställd men tryggheten större. Det största valet till att ta anställningen var dock att företaget jobbar med projekt som jag tycker är skoj och utvecklande.

Inkomster

Denna månad fick jag faktiskt två löner, jag fick fakturan från min kund i december betald, samtidigt som jag också fick min första “vanliga” lön från min arbetsgivare. Detta resulterade i en lön på 30.000:- + 22.000:- dvs totalt 52.000. Detta är ingen vanlig månadslön för mig, jag hade dock inte klagat om så vore fallet… Det blir en kickstart för sparandet under 2020 vilket nog kommer behövas i och med att lönen sänks litegranna i år. Kommande löner kommer också vara lägre än vanligt då jag ska iväg på (obetald) semester i två veckor. Totalt i sparande till Avanza blev det denna månad 37.000:- vilket ger en sparkvot på hela 71% sparkvot. 71% sparkvot låter verkligen som man är en snåljåp men med denna lön borde jag nästan kunnat spara lite mer, men valde att lägga en extra slant i buffert till kommande resan istället!

  • Inkomster 52.000
  • Sparande 37.000
  • Sparkvot 71%

Alla räknar sparkvot väldigt olika, men min sparkvot tar endast hänsyn till hur många kronor som skickas över till portföljen, ej amortering eller målsparande.

Portföljen

Här ser ni resultat för mina olika portföljer denna månad. 


OMXS30GI gick +0,64% i januari och alla mina portföljer slog faktiskt index denna månad. Det är nog första gången det händer sen jag startade bloggen! Kvanten fortsätter dock vara den tråkigaste portföljen sett till avkastning. Tillväxtportföljen och tillväxtaktier överlag har gått riktigt bra senaste tiden, på tre månader har min tillväxtportfölj avkastat hela 16% jämfört med OMXS30GI lite svalare 3%. Börsen har börjat vila lite senaste dagarna vilket känns ganska välbehövligt. Lite mer röda dagar är nog inte omöjligt, men överlag känns börsen stark. Rapportperioden är i full gång nu också och lär visa vägen framöver. Jag månadssparar som vanligt, och lägger egentligen ingen större kraft i om det går upp eller ner i det kortsiktiga perspektivet, mer än att jag tycker det är kul att följa!

3 svar på ”Månadsrapport – Januari 2020”

Lämna en kommentar