Månadsrapport – Januari 2021

Första månaden av 2021 är nu lagd till historien. Om man trodde att 2021 skulle bli lugnt efter ett kaosartat 2020 hade man fel. Det var längesedan det var så mycket nyheter om börsen världen över som det varit denna vecka, och det har ju då såklart handlat om om Gamestop, AMC m.fl. som har handlats upp rejält av Reddit pga. de varit så blankade. Ett fenomen jag skrev om häromdagen.

Månaden har också bjudit på en händelserik börsstart. Volatiliteten har ökat och osäkerheten om vart vi ska framåt har smugit på. Händelserna kring de stora hedgefonderna som kanske tvingas ur sina långa positioner för att täcka upp sina blankningar skapar lite osäkerhet på marknaden, och marknaden hatar osäkerhet. Det ska bli spännande och se vart detta tar vägen.

Inkomster

Denna månad var en helt vanlig månad sett till inkomster. Mina 27.000:- i lön tickade in på kontot som vanligt. Jag hade däremot ett lönesamtal under månaden vilket ledde till att min lön ökade med nästan 8% från och med nästa månad (januari tillkommer även då retroaktivt). Detta innebär alltså att min nettolön framöver kommer ligga på omkring 29.000:- istället för 27.000:-. Väldigt välkommet och tanken är såklart inte att jag ska leva dyrare bara för detta, utan att det istället kommer bli några extra tusenlappar till Avanza varje månad.

Denna månad blev det lite extra utgifter i form av roliga aktiviteter. Jag var och åkte skidor uppe i norr, jag bokade bestigning av Kebnekaise i sommar med flyg och boende samt att min flickvän fyllde år och fick en liten weekendresa. Detta gör att sparkvoten blir lite lidande denna månad, men det är helt okej!

  • Inkomster 27.000
  • Sparande 10.000
  • Sparkvot 37%

Alla räknar sparkvot väldigt olika, men min sparkvot tar endast hänsyn till hur många kronor som skickas över till portföljen, ej amortering eller målsparande.

Portföljen

Här ser ni resultat för mina olika portföljer denna månad.

Det har alltså inte varit en rolig månad för egen del. Alla mina portföljer har i princip gått lika uselt, och jag ligger alltså ungefär på -2% totalt för året medan index tickar på och ligger på plus 4%. Detta beror på att de stora bolagen i indexet jag jämför mig med gått väldigt bra. Jag ligger inte särskilt tungt i bolag som Swedbank, Ericsson och Telia. Historiskt har det lönat sig att investera i mindre bolag, och jag tror att så även är fallet framöver. Vissa månader blir dock som denna men det är helt okej. För att kunna slå index ordentligt på sikt måste man avvika från indexet man jämför sig med. Om man skulle må dåligt av att underprestera korta perioder eller blir förargad om börsen lyser rött någon dag så gäller det att zooma ut. Vi är vinnare på lång sikt.

2 svar på ”Månadsrapport – Januari 2021”

Lämna en kommentar