Månadsrapport – Januari 2022

Årets första månad har sprungit iväg, och vilken månad! Efter två ganska fantastiska börsår så kom en rejäl kalldusch för många investerare. Index är ner -5,35% men det känns som de flesta är ner mycket mer än så.

Mitt januari var fullspäckat av bl.a. jobb. Jag har nyligen blivit “befordrad” på projektet jag arbetat på vilket varit en utmaning som krävt lite extra ansträngning, men det har varit skoj! Det känns även som att ALLA i ens närhet har eller har haft corona. Förhoppningsvis kan restriktionerna försvinna nu när i princip alla snart haft sjukdomen.

Inkomster

Denna månad blev det en tusenlapp mindre in på kontot nämligen 30.000:-. Detta berodde på lite covidsjukdom i december. I dippen som var kunde jag inte hålla mig från att köpa lite aktier. Det blev en slurk i VEF samt i Morgan Stanleys fond US Growth. Jag och min sambo spanar fortfarande på lägenhet och jag har en sista slant som jag behöver spara ihop till våran framtida lägga. Det kommer därför snyltas något av kommande månadsspar, men jag hoppas kunna spara åtminstone lite varje månad.

  • Inkomster 31.000
  • Sparande 10.000
  • Sparkvot 32%

Alla räknar sparkvot väldigt olika, men min sparkvot tar endast hänsyn till hur många kronor som skickas över till portföljen, ej amortering eller målsparande.

Portföljen

Här ser ni resultat för mina olika portföljer denna månad.

Ja, som ni ser är det här ingen munter läsning. Totalt är jag ner ca -20% i januari. Alltså en rejäl bra bit sämre än index. Förra året började faktiskt ungefär likadant, ganska dåligt helt enkelt. Till slut kom jag ikapp och förbi. Förhoppningsvis kan mina portföljer göra likadant i år. Dock har mina portföljer gått väldigt bra senaste tiden. Det är inte konstigt att när bolag tuffat på ordentligt, att det också är de som får den största smällen när det blåser lite oroligare vindar. Det är helt okej för mig, det är en del i spelet så att säga.

Om en månad är det dags för ombalansering av mina systematiska portföljer. Detta innebär att det är dags för hela kvantportföljen att balanseras om, och inte alltså bara sammansatt momentum-delen. Det var alltså ett år sen sist, så det ska bli skoj!

Låt oss hoppas det blåser lite gladare vindar på börsen snart! Eller tja, det gör inget att få handla lite billigare ett tag, men jag ser gärna att mina portföljer börjar komma ikapp index lite i alla fall…

Lämna en kommentar