Månadsrapport – Maj 2021

Som aaaaalltid flyger månaderna iväg. Maj 2021 var inget undantag. Riktigt skönt att värmen har börjat hitta hit. Längre dagar, sol och shortsväder. Sommaren är bäst!

För mig var maj en vanlig månad i dessa coronatider. En del jobb på hemmakontoret och en del fotboll och inte så mycket ivägfarande utan man håller sig mest hemma. Lite mer sol och chill på balkongen åtminstone, och lite bärskvällar ibland!

I börsvägar har det inte skett jättemycket för egen del, förutom ombalanseringen av mina systematiska portföljer som skedde i måndags. Jag har varit lite inaktiv med IPO:s som på den senaste tiden varit ganska hajpat. Varför vet jag inte, men inte prioriterat att läsa in mig på de IPO:er som skett utan istället lagt fokus på andra saker. Såhär i efterhand är man ju ledsen att man inte tecknade Checkin.com, men i och för sig hade jag nog tecknat och sålt direkt ändå. Därmed hade nog ångern nästan varit ännu större att man inte höll i aktierna lite till.

Inkomster

Månadens inkomster var som vanligt 29.000:-. Av dessa hamnade 12.000:- på Avanza. Det tuffar på med en helt okej sparkvot, men samtidigt går nu ett par tusenlappar varje månad till att betala lite restskatt. Hoppas vara färdig med det om nån månad så man kan höja månadssparet litegranna igen! När man tidigare månadssparat upp emot 20.000:- varje månad så känns 12.000:- lite mesigt. Såklart är det gött och kunna spara en sån stor slant, men som med allt är det ju relativt.

  • Inkomster 29.000
  • Sparande 12.000
  • Sparkvot 41%

Alla räknar sparkvot väldigt olika, men min sparkvot tar endast hänsyn till hur många kronor som skickas över till portföljen, ej amortering eller målsparande.

Portföljen

Här ser ni resultat för mina olika portföljer denna månad.

Det har varit en ganska lugn månad på börsen. Lite upp, lite ner och sen lite upp igen, utan att riktigt komma någonstans. Till slut hamnade indexet OMXS30GI på +1,23% under maj månad. Mina portföljer hade svårt att hänga med, särskilt i början på månaden även om några av portföljerna kom ikapp mot slutet. YTD ligger jag nästan exakt som index som tuffat på upp emot +23% i år. En fenomenal årsavkastning som man nästan börjar ta för given nu. Senaste åren har börsen tuffat på rejält. CAGR/årligt tillväxt för OMXSGI  senaste 5 åren för är 17%. Om man istället zoomar ut och spanar på senaste 15 åren är snittet istället 11%. Värt att ha i åtanke, även om man inte ska försöka tajma börsen!

Lämna en kommentar